Kérlek benneteket ide írjuk az édességeket, mert bele őrülök mire megtalálom tegnap éppen hol olvastam.
Köszi!

fórum: 

hozzászólások

Jó, de szerintem még nem csináltam kétszer ugyanúgy. Ma így készült: 4 tojás, kb. 1 dl tejszín, 2 ek szójatejpor vízzel kikeverve, a víz annyi, hogy a normálisnál kicsit sűrűbb tészta legyen. Ma speciel sósan ettük (lehet rá sajtot tenni, mikor megfordítottad, aztán félbehajtod, és jól elolvad), de simán édesítőt csöpögtetsz bele, és akkor lehet túróval (2. fázis!!), kakós vajjal, szorbitos kakaóval, szorbitos fahéjjal, stb tölteni.
De már láttam a fórumon, jól kipróbálták mások, frankó kis receptek vannak.

Nem bárgyú, örömmel osztom az észt :)
A szorbit Glokonon vagy Diamant márkanéven fut, előbbit minden hypermarketben láttam, a Haas gyártja, kék doboza van, és a diabetikus cuccok között lehet megtalálni. Azt hiszem 25 dkg-s, és kb. 250-300 ft-ba kerül. Sokkal olcsóbb, mint a Canderel porja, vagy a többi, icipici Ch azért van benne, de tényleg minimális, és legalább nem aszpartamos. A Diamant ugyanez a sztori, csak porosabb, nem olyan nagy szemcséjű, és azt eddig csak az Auchanban láttam. (Vagy Cora? - a Tescoban nincs, az tuti) Az 500 gr-os kiszerelés, de ugyanannyi a kilónkénti ára. Nagyon klassz olyan sütikbe, ahol muszáj lenne a cukor az állaga miatt.
Szójatejport bioboltokban lehet kapni, mjadnem mindenhol, de olyat vegyél, ami zacsiban van, tök natúr. Abban 10 gr CH jut 10 dkg-ra.

Megsütöttem tegnap Eper tortáját. Kb. 1 cm vastag lett (de akkor sokat mondok), nem akart lejönni magától a tortaformáról, egy kicsit meg kellett noszogatni. Kettévágtam, az egyiket megkentem vékonyan diétás lekvárral (tudom nekünk nem szabad), és 4 felé szeltem. Tehát egy szeletben 2,5 ch van + a lekvár. Nagyon finom lett (de igazán), egy időre megoldja a sütihiányomat. Minden nap eszek belőle 1-et, ha elfogy édesítős tejföllel folytatom az édességhiányom megnyugtatását, majd pár nap múlva újra sütök tortát (akkor már diétás kakaóból kotyvasztott krémmel).

Hát, nem igazán édesség, de mindenképpen a desszert kategóriába tartozik a KAPROS TÚRÓS RÉTES, amit bátor 2. szakaszosoknak ajánlok.(Lehet, hogy a "bűnözések" rovatba is be kellene írni, mivel nehéz megállni 1-2 darab elfogyasztásánál)
Szóval, a mű:
Végy 1 csg réteslapot (én a Pennyben kaphatót használom)50 dkg túrót, 3 ek. tejfölt, 3 tojást és 1 csokor kaprot.
Az áttört túrót keverd össze a tejföllel és a tojások sárgájával. Ízesítsd sóval, borssal és az apróra vágott kaporral. A tojások felvert habját óvatosan keverd bele a masszába.
A réteslapora szórj egy kis búzadarát, majd halmozd rá a tölteléket. (4 rúd lesz összesen.)
A feltekert lapokat süsd ki. Kb. 5 perccel azelőtt, hogy kész lenne, szórj rá kevés füstölt sajtot.
Nekünk 16 szelet lett. A ch tartalma összesen kb. 45-50 gr, 3,3 gr/szelet. HA ROSSZUL SZÁMOLTAM, JAVÍTSATOK KI!
Jó étvágyat és önuralmat kívánok hozzá.

Tudom, hogy ez az edessegek foruma, de nem tudtam, hogy hova irjam be. Szoval a padlizsant keresztben, ketujjnyi karikakra felszeleteltem es megszurkaltam evopalcikaval eleg surun (ha nincs otthon palcikad, vmi vastagabb ezkozt valasz a hustunel a helyettesitesere). Majd sutottem bo olajban addig amig a villa akadaly nelkul belemelyult, ezutan nedvszivo papirra tettem, mert meglehetosen zsiros. Kedvesemnek ugynevezett miszoval talaltam (ez egy szojapaszta, szerintem otthon is lehet kapni speckos boltokban), magam majonezzel ettem, mivel utalom a miszot. Sajna ugy tudom, hogy a miszonak eleg magas a ch-ja, ha vki betudja otthon szerezni, vigyazzon vele.

Tejszínes-túrós meggyes "türelem" torta

4dl főzőtejszínt, 1 dl vízzel felforralunk, 1 teáskanál vanília aromával, cukorpótlóval édesítjük, majd 10 gr meleg vízbewn feloldott zselatint belekeverünk. (azaz Panna Cotta-t készítünk). Hűtjük, de közben figyelni kell, mikor kezd dermedni. Amikor már nem folyik, de még nem is teljesen szilárd teljesen - EHHEZ KELL A TÜRELEM- beleöntjük egy hideg vízzel kiöblített tortaformába, és abban hűtjük tovább.
20 dkg túrót, 1 dl tejszínnel és 20 dkg kimagozott meggyel összeturmixolunk, majd ebbe is belekeverünk 10 gr feloldott zselatint.
A már majdnem szilárd tejszín-alapra szórunk kb. 1 maréknyi szeletelt mandulát, majd rátesszük a maggyes túrókrémet.
Szilárdulásig hűtjük, a tetejére is szórunk mandulát.
Meggyel díszítjük, cukormentes tortazselével bevonjuk.
Óvatosan levesszük a tortaformát róla, és garantált a siker.

Tegnap alkottam egy fenomenálisat.
Eper sütije az alap, csakhogy 2 tésztát kevertem ki. Az egyikbe tettem kakaóport ahogy a recept írja és rumaromát is! Amíg az sült, addig kikevertem a másik tésztát, kakaópor nélkül, viszont ebbe meg vaníliaaromát tettem. Kisütöttem azt is (természetesen mindkettő lapos lett, de ezzel már nem tudok mit csinálni), megvártam míg kihűlnek, megkentem diétás lekvárral (én merem enni, bár tudom nem szabad) és összeborítottam őket.
Épp most ettem meg belőle egy szeletet, egyszerűen mennyei.

Az előbb csináltam a piskótát, nekem is csk kb. 2 centi lett (vagy az magasnak számít?), a következőképp: 4 egész tojás, habosra, míg "ráncos" lesz a teteje, 3 csapott ek szójatejpor, 3 csapott ek Glukonon, 1 kis sütőpor (max 1/4 zacsi). Nem tettem bele kakaót, viszont nem esett össze, tök jó puha lett. Még teljes minőségellenőrzés nem volt, mert túrótorta lesz belőle, de ez most klasszul sikerült. Ja, 170 fokos sütőben sütöttem kb 15 percig, aztán elzártam, de bent hagytam, aztán nyitott sütőajtónál hűtöttem. alig esett össze, tényleg. Ha működik a túró-trutyi része, azt is leírom, de még hűl, nem kóstoltam.

Oldalak

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára