Eper eperrel A Teremtőnek jó napja lehetett… másképp hogy is alkothatott volna ily nagyszerűt és ellenálhatatlant, mint az eper maga? Illatos, csinos, finom, egészséges, és szénhidrát is alig van benne. Kell ennél több?

Az unalmas téli gyümölcsszegény időszak után üdítő aromájával és vérpezsdítő színével örvendeztet meg bennünket a nyár hírnöke. Abszolút jókedv-növény: kedves virágai már tavasszal mosolyra fakasztják azt a szerencsést, akinek kertjében, erkélyládájában eperpalánta díszeleg, és amikor az édes gyümölcs beérik, az extázis csak fokozódik.
Az epret már az ókoriak is említik, legkorábbi írásos emlékünk róla pedig a XIV. századból maradt fenn egy görög orvos által, akitől megtudhatjuk, hogy akkoriban hűsítő, oldó és étvágygerjesztő orvosságnak használták. Ez a szenzációs gyümölcs sajnos mindössze másfél hónapig terem, néhány ritka fajtát kivéve. Május közepétől június végéig azonban élvezhetjük kivételes aromáját, és zamatos finomságokat készíthetünk a friss gyümölcsből.

Az eper kitűnő vitaminforrás, 100 grammja 60 mg C-vitamint biztosít a szervezetünk számára, és bővelkedik vasban, káliumban is. Remek antioxidáns, segíti a vérképzést, vízhajtást.

Készíthetünk belőle süteményeket, parfét, levest, szörpöt, lekvárt, és kis ügyeskedéssel fagyasztva is tartalékolhatunk belőle a téli hónapokra. Már ha marad belőle…

Receptek:

» Epres túrótorta
» Eperleves
» Epres csirkemell
» Francia eperkrém
» Epres túróparfé
» Eper Daiquiri

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára