Hali!
A zsírégetésről találtam egy érdekes leírást, amit kis módosítással mi is használhatunk.

Zsírégető receptek

Aki fogyni akar, nem kell éheznie. Nyugodtan jól is lakhat, feltéve, ha olyan tápanyagokat vesz magához, amelyek megfelelően gondoskodnak a zsírégetésről. A derékon és a fenéktájon kialakuló zsírpárnákért nem az ételben megtalálható zsír, hanem a zsírok és a gyorsan felszívódó szénhidrátok kombinációja a felelős. Ilyen élelmiszerek például a fehérliszt és a cukor. Aki tehát spagetti carbonárát rendel, utána pedig desszertként tiramisut fogyaszt, az ne csodálkozzon, ha megjelennek rajta a nem kívánt zsírpárnák.

A tészta fehér lisztből készül, a szósz tejszínből és szalonnából, a tiramisu pedig zsíros sajtból és cukorból. Mivel először a szénhidrátok, utána pedig a zsírok rakódnak le a zsírszövetekben, a kedvező változást már azzal is elérhetjük, ha teljes értékű lisztből készült tésztákat fogyasztunk. Ebben az esetben ugyanis a szószban található zsír az energiaégetés folyamatában vesz részt, és nem szívódik fel olyan gyorsan.
Az anyagcserében fontos szerepet játszanak a növekedési hormonok, amelyet egy taurin nevű bioaktív anyagból tud előállítani a szervezet. Ám ez csak akkor képes kifejteni hatását, ha megfelelő mennyiségű C- és B6-vitamin kerül a szervezetbe, pl. teljes őrlésű gabona, szója és mogyorófélék fogyasztásával. A C-vitamin, illetve az azt tartalmazó savanyú gyümölcsök - grépfrút, citrom, kivi, egres - a leghatékonyabb zsírbontók.

Léteznek persze más bioaktív anyagok, amelyek megvédenek bennünket az „úszógumiktól”. Az ásványi anyagok közül ilyen a magnézium, ami főleg teljes őrlésű gabonákban és mogyorófélékben található, és gyorsítja a sejtszintű anyagcsere-folyamatokat. Szintén a zsírégetők közé tartozik a kolin, amely vitaminszerű anyag, főleg a karfiolban és a tofuban van jelen, és a zsírbontó hatású hormonok termelődését serkenti.

A zsírbontás tulajdonképpeni motorja, az élénkítő hatású adrenalin a metionin segítségével termelődik. Ez az esszenciális aminosav a szójában, sajtokban, joghurtban és lencsében is fellelhető, és fáradtság, levertség ellen hat. A metionin fontos eleme a karnitinnek is, ami szintén fontos szerepet játszik a zsírégetésben. A zsírégető anyagok listájából nem maradhat ki a linolsav, ez főleg a lenmagban található, és garantálja a bélnyálkahártya egészségét. Egészséges bél pedig egészséges emésztést jelent, amikor is zavartalan az értékes tápanyagok felszívódása, és a szervezet energiaellátása optimális. Látható tehát, hogy az ésszerű fogyókúra összeegyeztethető a kulináris élvezetekkel.

Spenótgombócok sajttal (4 személyre):

Mossunk meg 600 g friss spenótot és puhítsuk kb. 5 percen át fél liter forró vízben. Öntsük le róla vizet, a spenótot tegyük egy szitára, hogy jól lecsöpögjön és hagyjuk kihűlni.
Forraljunk egy fazékban enyhén sós vizet. A spenótot vágjuk nagy szeletekre és 250 g soványtúróval, 2 tojással és 60 g liszttel keverjük ki a tésztát. Borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Formáljunk kis gombócokat, tegyük finoman a vízbe és hagyjuk, hogy megnőjenek, amíg fel nem jön mind a víz tetejére. Közben olvasszunk fel egy edényben 80 g gorgonzolát és keverjünk bele 70 ml tejet, valamint 2-3 evőkanál ásványvizet.
Szedjük ki a megfőtt gombócokat egy nagy tálba, öntsük rá a sajtszószt és szórjuk meg a tetejét 40 g parmezánnal. Kis időre tegyük be a sütőbe, csak amíg a sajt rá nem olvad.
Zebracsíksaláta (4 személyre):

Hámozzunk meg gondosan 600 g fehér spárgát a fejétől lefelé haladva. A 600 g zöld spárgának körülbelül csak az alsó harmadát kell lehámozni. Mind a két fajta spárgát kössük össze. Forraljunk fel mind a két kötegnek külön fazékban vizet, benne egy csipet sóval, egy csipet cukorral és egy szelet citrommal. Tegyük bele a spárgát és 20-30 percen át hagyjuk a vízben megfonnyadni.
Közben keverjünk össze 5-7 evőkanál vörösborecetet 1/4 l meleg zöldséglevessel, borssal, sóval és 1 teáskanál mézzel.
A spárgát vegyük ki a fazékból, hagyjuk lecsöpögni róla a vizet, vágjuk le róla cérnát és fektessük egy lapos, széles tálba. Adjuk hozzá a meleg marinádot, és hagyjuk, hogy jól átigya a spárga, amíg ki nem hűl teljesen.
Mossunk meg közben 3 paradicsomot, szakítsuk le a szárát és vágjuk a húsát fél centiméteres kockákra. Szeleteljünk kis kockákra egy hagymát. Mossunk meg egy csokor metélőhagymát és egy csokor petrezselymet, szárítsuk meg és vágjuk apróra. Vegyük ki a spárgát a marinádból és osszuk el egy tálon úgy, hogy az egyik felén a fehér, a másikon a zöld legyen. A paradicsomkockákat, a hagymát és a füveket keverjük össze a marináddal, és öntsük az egészet két keresztcsíkban a spárgákra.
Tofutál (4 személyre):

Öblítsünk le 300 g kemény tofut és vágjuk kis kockákra. Vágjunk félbe egy póréhagymát, folyó vízben mossuk ki jól a leveleit és vágjuk csíkokra.
200 g brokkolit bontsunk virágaira. Hámozzunk meg két sárgarépát és mossunk meg 3 évelő zellert és szeleteljük fel. Öblítsünk el 70 g csicseriborsót hideg vízzel és hagyjuk lecsöpögni. Mossunk meg egy csokor korianderlevelet, rázzuk le róla a vizet, majd szeleteljük kicsire.
Forrósítsunk fel 1 teáskanál földimogyoró-olajat egy teflonsütőben, adjuk hozzá a zöldséget a csicseriborsóval, valamint 100 g mélyhűtött borsót és az egészet pároljuk puhára. Forgassuk bele a felszeletelt korianderleveleket. Ízesítsük borssal és kurkumával.
Végül keverjük bele a tofut és 70 g tökmagcsírát. Már tálalhatjuk is.
Villámtorta homoktövistúróval

Béleljük ki egy tortaforma alját sütőpapírral. Verjük 5 tojás fehérjét egy csipet sóval nagyon kemény habbá és tegyük hűvös helyre. Keverjük habosra a tojássárgákat 3 evőkanál forró vízzel, egy fél citrom reszelt héjával és 80 g mézzel. Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A tojássárgájából kevert masszába forgassunk bele 160 g hajdinalisztet, majd óvatosan keverjük el benne a kemény habbá vert tojásfehérjét. Öntsük a tésztát az előkészített formába és süssük 20-30 percig. Miután kivettük, hagyjuk a tésztát egy kicsit pihenni, majd tegyük ki egy tálra és szeljük el keresztben kétszer.
Keverjünk ki 1 kg jól lehűtött sovány túrót 1/8 l hideg mézédes homoktövislével. Kenjük be vele a tortát rétegesen úgy, hogy maradjon egy adag a tetejére is.
A torta tetejét és környékét takarékosan díszítsük.
(Természetgyógyász Magazin, 2002. június)

fórum: 

hozzászólások

Ha stagnál a súlyod:

MI OKOZZA A FOGYÁSBAN VALÓ MEGTORPANÁST,
S VAN-E OLYAN SZER VAGY MÓDSZER, AMELLYEL EZ ELKERÜLHETŐ?

Orvosok és táplálkozástani szakemberek évek óta próbálják megtalálni erre a kérdésre a választ. Még a legelszántabb fogyókúrázó lendülete is könnyen megtörik, amikor eléri az ún. fogyókúrás platót, azt a szintet, amely alá egy ideig a mérleg nyelve a legszigorúbb diéta mellett sem kúszik. Az első 5-10 kg leadása viszonylag könnyűnek tűnik. Ilyenkor az ember szinte szárnyakat kap, s határidőket szab magának, amelyre meg kell szabadulnia súlyfölöslegétől. Ám az eredeti súly 10-15%-ának elvesztésekor, nagyjából 3-6 hónappal a diéta megkezdése után, elérjük a saját fogyókúrás platónkat, s a fogyás minden "különösebb ok nélkül" megáll. Hogy megértsük, mi is történik ilyenkor velünk, tisztában kell lennünk saját testünk működésével.
Minden fogyókúra lényege, hogy kevesebb energiát juttatunk a szervezetünknek, mint amennyit felhasználunk. S ez fordítva is igaz: ha az energiafelhasználás nagyobb, mint az energia-bevitel, fogyni kezdünk.
A fogyókúrás platót tekintve ez első pillantásra ellentmondásosnak tűnik, hiszen a diétát nem hagytuk abba, vagyis változatlanul csökkentett mennyiségű energiát juttatunk szervezetünkbe, s nem használunk fel kevesebbet, mint addig. A mérleg nyelve mégsem mozdul. Egy dologgal azonban nem számoltunk: hogy közben jelentősen megváltozott az anyagcserénk.

A KULCS AZ ANYAGCSERE
Amikor testünket "éheztetni" kezdtük, az először a raktárkészleteket kezdi apasztani. Bízik benne, hogy a dolog átmeneti. Ha azonban néhány nap vagy hét múlva sem változik semmi, kénytelen taktikát változtatni: a magunkhoz vett táplálékot sokkal alaposabban dolgozza fel. Ez persze sokkal energiaigényesebb, ám még mindig "kifizetődőbb" mint teljesen elapasztani a zsírraktárakat. A fogyókúrázó ebből csak annyit vesz észre, hogy eleinte gyorsan fogy, aztán kissé lassabban. Anyagcserénk azonban egyre gyorsabbá válik, s egyre jobban képes hasznosítani a táplálékot, annyira, hogy végül beállaz energiaegyensúly: a bevitt tápanyagból pontosan annyi energiát nyer, amennyit a fogyókúrázó elhasznál. Ekkor következik be a fogyókúrás plató. A fogyás megáll a diéta ellenére is. Úgy tűnik, hogy ez az energiaegyenleg állandósul, de nem így van.

AZ ÁTLENDÜLÉS
Mivel a diéták kalória (energia-) szempontból általában kiegyenlítettek, a szervezet lassan hozzászokik, hogy ezentúl csak "ennyit kap". Kisebb test kevesebb energiát igényel, a raktárkészletnek pedig még bőviben van. Így hát anyagcserénk lassan normalizálódik, s csak annyi energiát termel, amennyire egy átlagos testsúllyal rendelkezőnek szüksége van.
Valahol pontosan "tudja", milyen az ideális energia-egyensúly, s azt is, hogy a bevitt energia erre elegendő. Ekkor törik meg a fogyókúrás plató, s indul meg ismét a fogyás.

TERMÉSZETES MÓDSZEREK
A fogyókúrás plató tehát természetes folyamat eredménye, ezért nem ajánlatos az átlendülést nem természetes módszerekkel meggyorsítani. A fogyást gyorsító szerek szinte mindegyike olyan mellékhatásokkal bír, amelyek sokkal nagyobb bajokat okozhatnak, mint a súlyfölösleg. Az is bizonyított tény, hogy amennyiben a fogyókúrázó testsúlyfölöslegét pusztán szigorú, de időszakos diéta eredményeként vesztette el, a diéta abbahagyása után a kilók hamarosan ismét lerakódnak. A természetes életmódra és táplálkozásra áttérők esélyei sokkal jobbak, mind a fogyókúrás platón való túllendülést, mind pedig a kilók végleges leadását illetően.
Az anyagcsere-folyamatok serkentésére kiválóan alkalmasak a már jól ismert természetgyógyászati módszerek: a fitoterápia, a méregtelenítő kúrák, az időszakos böjtök. Ezek a szervezet biokémiai működését befolyásolják, de léteznek fizikai szinten működő terápiák is. Ilyen a reflexzóna-terápia (talp- és testmasszázsok), az akupunktúra és akupresszúra, valamint a biorezonancia-terápia. Talán mondani sem kell, hogy a legjobb hatást nem egy-egy módszerhez való ragaszkodással, hanem azok kombinációjával érhetjük el.

Dalmi Ágota
Új elixír - 2000. május /135.szám - 35.o.

Mi égeti a zsírt? A fehérje és a mikrotápanyagok.Nélkülük a zsír bizony ottmarad a csípőn.Nem jut ki a sejtekből és nem is ég el./vitaminok és nyomelemek tartoznak a mikrotápanyagok közé/.
NÖVEKEDÉSI HORMON-alvás közben karcsusít.
Testünk leghatékonyabb zsíeégető hormonja.már 1,2 gramm arginin és lizin serkenti a növekedési hormon szintézisét:nőnek az izmok,leolvad a zsír,a bőr feszessé válik.Arginint és lizint a zabpehely,a tejtermékek /főleg a tej,túró és krémsajt,joghurt/tojás, szárnyasok,tengeri állatok tartalmaznak.Szükség van még B6 vitamin/hús gabonák,szójatermékek /bevitelére.
GLUKANON hormon az inzulin ellenfele,gátolja annak a hízlaló tevékenységét.
Amíg az inzulin a cukorfogyasztás után a vízben úszó összes zsírmolekulát a csípőre tereli,addig a glukagon arról gondoskodik,hogy a zsír kikerüljön a
zsírraktárakból és felhasználódjon.Ha a táplálékkal túl kevés fehérjéhez jutunk,csökken a glukagon termelés.Tehát a zsír raktáron marad.
A JÓD SZEREPE a zsírégetésben.
Miért olyan karcsúak az ázsiai emberek?Mert úgy eszik a tengeri algát,mint mi a
burgonyát.Az algában ezerszer annyi jód található,mint bármely más élelmiszerben.A jódhiánytól hízunk, mert nem képződik elég pajzsmirigyhormon,tiroxin ami a zsírégetés gyújtószikrája.Ez a hormon valósággal a zsírsejtekig hatol, és stimulálja a zsírbontó mechanizmusokat.
A C-VITAMIN gyorsítja a zsírbontást.
Ha a róka, vagy más állat kövér zsákmányt ejt,extra adag C vitamint termel.
Csak az ember nem képes rá.Mi kénytelenek vagyunk a karcsusító vitamint kivülről felvenni.A kövér ember általában C vitamin hiányban szenved.
Aki fogyni akar, napi 3 gramm C-vitaminnal meggyorsíthatja a zsírbontást.
Ez garantálja a teli mellékvese-raktárakat.A mellékvese pontosan az a hely,ahol a karcsúsító hormonok termelődnek.A C vitamin nagy mennyiségben sem árt,vízben oldódik a felesleg egyszerüen kiürül.De ne a patikában vegyük,hanem facsarjunk naponta négy citromot az ásványvízben.A citromban flavonoidok vannak,amelyek
segítik a C-vitamin zsírbontó hatását.Igy hússzor hatásosabb.
Karcsusodjunk álmunkban!Raboljunk ki a hűtőtől egy pohár tejet,egy kis citromos pulykamellet,vagy egy pohár joghurtot zabpehellyel ,lefekvés elött.
A KARNITIN-zsírt "lopkod"
A karnitin elszállítja a zsírokat a vérből a sejtekhez, ahol elégnek.
Aki nem jut elég fehérjéhez annak hamar elfogy a karnitin készlete.
Főleg a sportolók szenvednek gyakran a hiányában,a patikákból pótolják.
A kövér embereknek is sokszor kevés van ebből a zsírégető anyagból.
Sovány hús,szárnyasok és tejtermékek tartalmaznak sokat belőle.
A METIONIN besegít a zsírháztartásban.
Ha nem veszünk fel eleget,gyengül az immunrendszerünk,nő a rák kockázata,és elhízunk.Megtalálható, máj, tojássárgája, a hús, a hal,szárnyasok, sajt, joghurt, lencse és szójatermékekben.
A TAURIN a zsírpárnák réme.
Ezt az anyagot használja az élelmiszeripar az energiaitalok készítéséhez.
Ez az a csodahormon, ami növeszti az izmokat és megszabadít a kilóktól.
Ez a természetes karcsúsitószerünk a rákban, kagylóban,húsban és májban rejlik.
A MAGNÉZIUM.
Megszervezi a sejtek oxigénellátását,s ezáltal a zsírbontást.Ha keveset tartalmaz a szervezet, idegesek vagyunk,nem tudunk koncentrálni,aludni sem tudunk.A kilók meg csak jönnek, sokasodnak.Az értékes ásványi anyag, elvileg minden friss gyümölcsben és zöldségben megtalálható.Gyakorlatilag azonban NEM.
A Műtrágyák és a savas esők miatt az EU-országokban eltünk a magnézium a táplálékból.Napi 400 mg biztosítása érdekében 1 kg sajtot,1,4 kg burgonyát,11 banánt, vagy 3 tábla csokoládét kellene megennünk.Idomainkra ez nem lenne jó hatással.
A NORADRELIN villámgyorsan eljut a zsírsejtekhez.Ott zsírt von el az energianyeréshez,és gondoskodik arról, hogy különösen sok zsír alakuljon át energiává.Gazdag forrásuk a hús, a hal, a szárnyas,a szójatermékek és sovány sajtok.Feldolgozatlan élelmiszerekben,mint a nyers zöldségekben,a teljes kiörlésü termékekben és a natur rízsben valmint a burgonyában,a tojásban és a tejben megtalálható.
KARCSUSÁG MEDITERRÁN KONYHÁVAL,ahol ösztönösen egészségesen főznek.
Kövessük a krétaiak példáját!
Ha a táplálkozási szokásainkat mediterránra állítjuk át, 70% -al csökken az
infarktus kockázata,sőt még a korai szívhalálé is,sőt még a rákbetegségeket is megelőzheti.
Helyettesítsünk minden zsírt olíva és repceolajjal.
Mellőzzük a vajat, a tejfölt és a napraforgóolaj-margarint.A repceolaj-margarin egészségesebb.Zsírsavösszetétele az olívaolajéra hasonlít.
Együnk sok hűvelyest,zöldséget,friss gyümölcsöt és hántolatlan gabonát.
Csökkentsük a hús, a kolbászfélék, a sajt fogyasztását a tengeri hal és szárnyak javára.
Igyunk étkezéskor egy pohárka vörösbort-és nem többet.

Hogyan tudjuk visszaforgatni biológiai óránkat??
Remélem egy-pár hasznos tanácsot tudok ismertetni Nektek, egy kedvenc könyvemből, ha nem bánjátok.Egy belgyógyász orvos dr Ulrich Strunz nagy szakmai gyakorlatát meséli el, az eredményességet magán bizonyitotta be.
Programját már 15oo élsportoló és hobbisportoló követi sikerrel.
Vitál zsírégetés.megakadályozza,hogy az intensív edzés során csökkenjen az alapanyagcsere,tehát muszály mozogni, kerékpározni, futni..aerob mozgás végezni annak aki zsírt szeretne égetni.A mozgás csökkenti az alapanyagcserét.
Próbáljunk meg szakaszos edzést a nagyobb sikerért.Minden perc után iktasson be egy 7 mp-es sprintet,hogy felfűtse izmait és több zsír égjen.
TISZTA FEHÉRJÉT FOGYASSZUNK:mely a patikákban fehérjekészítmény formájában kepható,ez meggátolja,hogy a test megsemmisítse zsírégető kemencéit.Az izmok és egyéb szövetek fehérjéi nem bomlanak el.A fehérje meggyorsítja a kalória égetését.
GYÜMÖLCS:és zöldségek létfontosságu tápanyagokkal látják el szervezetünk.
Gyors eredmény igér.o,5-1 kg napi fogyás.
A FEHÉRJE LEOLVASZTJA A KILÓKAT.Ha a kalóriabevitelt "0" ra csökkentjük,a test a saját fehérjéit éli fel.Hogy ez ne történjék meg a vital zsírégetés alatt
fehérjéhez kell jutnunk.
FOGYASSZON 1o napig minden étkezéskor fehérjeporból kevert italt.
Tehát naponta négyszer 3 ev.kan.fehérjeport,keverje el vízben, vagy zsírszegény tejben.A fehérjeporhoz napi 3 liter vizet kell fogyasztani,fontos a vesék átmosása.A por hasznos, ha túl alacsony a vérfehérje szintünk, ha nem jutunk egészséges táplálékhoz, ha le kell fogynunk.
Ha megéhezünk gyümölcsöt és zöldséget együnk.Elsősorban dinnyét, ananászt kivit,epret és s. barackot,mangót.Eze sok fehérjebontó enzimet tartalmaznak.
Harmind percet feltétlen mozogjunk naponta, ne engedjünk a csábításnak különben a zsírsejtek teleszívják megint magukat.Eleinte helyettesítsünk napi kettő étkezés fehérjeporral, aztán egyet.
Ha sportolunk és az új testsúlyt 3-6 hónapig megtartjuk, a szervezet elfogadja az új beállítást.

Lecitin - az egészség forrása

A lecitint alkotórészei miatt zsírégető, zsírbontó anyagként is számon tartják. Segít a zsírmáj kialakulásának megakadályozásában, csökkenti a koleszterin szintet. Elősegíti az érfalak egészséges állapotának minél tovább való fenntartását, erősíti a szívizomzatot, és ez még csak a kezdet. A lecitin a sejtállománynak, agynak biológiailag döntő fontosságú zsírsavtartalmú alkotórésze.

Természetes anyag, nagy mennyiségben megtalálható a tojássárgában, de egyes növényi élelmiszerekben is, például a szójababban. A lecitin tojássárgából, állati agyvelőből, szójababból állítható elő. A szójababból extrahált olajat vízzel addig keverik, míg az olajban lévő lecitin kiválik. Ezután jön a finomítás folyamata. Az eredmény egy melaszéhoz hasonló édeskés ízű, olajszagú vegyület.

A lecitin viaszszerű, sárga színű, levegő hatására – a telítetlen zsírsav oxidációja miatt - barnuló vegyület. Könnyen penészedik, romlik. Vízben nem oldódik, azonban éterben kiválóan oldódik, és belőle kikristályosítható. Víz hatására duzzad. A kozmetikában mint emulgeátort használják. Bőrre gyakorolt hatásai közül kiemelkedő a bőr táplálása, puhító hatása. Mivel víz hatására duzzad, ezért kiváló ránctalanító is. A felsorolt jótékony tulajdonságai miatt megtalálható egyes hidratáló krémekben, amiket a lecitin gyors romlása miatt jól kell konzerválni. Általános elterjedését gátolja sötét színe, kissé kellemetlen szaga, gyors avasodása.

Egyes irodalmak szerint hozzájárul az izületi fájdalmak csökkentéséhez, így fogyasztását olyan személyeknek is ajánlják, akik valamilyen izületi megbetegedésben szenvednek, és mozgásukat, sport teljesítményüket izületi fájdalmak korlátozzák.

Bőrre gyakorolt kedvező hatásait nem csak a kozmetikai készítményekben lévő lecitin fejti ki. A táplálékkal bevitt lecitin belülről fejti ki jótékony hatásait. Egészséges színt, tartást ad a hajnak, valamint csökkenti a hajhullást. Segít megelőzni az ekcéma kialakulását. Emellett egyéb előnyös hatásokat is érezhetünk fogyasztásakor. Képes javítani az emlékező képességet, nyugtató hatású. Rossz fizikai állapotban lévők számára roboráló, élénkítő hatású lehet. Emésztőrendszeri problémákkal küszködők számára is előnyös lehet fogyasztása, mivel lazítja a székletet, valamint csökkenti az esetleges puffadásokat.

Szabó Szilvia
dietetikus

Gondolt már a krómra?

Valószínűleg Ön is kipróbálta már a legdivatosabb fogyókúra módszereket, s feltehetőleg letett arról, hogy valaha is lefogyjon, de van valami, amit eddig még bizonyára nem próbált ki, ez a króm.

A króm

Létfontosságú nyomelem, amely elnyomja az édesség utáni sóvárgást, azt a zavaró vágyakozást a cukor és édességek iránt, amely mindannyiszor akadályt gördít fogadalmunk elé, hogy márpedig most lefogyunk! Egyre több és több ember tapasztalja meg, mennyire egyszerű elérni a kívánt alakot, ha ezt a fontos nyomelemet beépítik a diétájukba. Egy adott probléma megoldása sokszor a lábaink előtt hever, még ha semmi jelét nem is látjuk. A fogyókúra esetében, egy olyan egyszerű apróság, mint a króm kiegészítés, jelentős súlycsökkenést eredményezhet. Úgy tűnik, ez a különleges nyomelem az egyik leghatásosabb módja, a felesleges kilók leadásának.
De épp a króm? Hogyan képes egy nyomelem arra, hogy eltávolítsa zsírpárnáimat, gondolhatja Ön, teljes joggal. Kezdjük ott, hogy ne úgy gondoljunk a krómra, mint egy fogyasztó készítményre, hanem mint egy biokémiai „kikapcsoló gombra”, amely úgy fújja el az édességek utáni vágyunkat, mint egy gyertyát. A króm segíti a szervezetünk vércukor szintjét kontrollálni, s ez visszahatólag csökkenti a cukor iránti igényt. Így, mivel nem érezzük szükségét az édességevésnek, természetesen fogyni kezdünk.
Ez ilyen egyszerű.

Erőfeszítés nélkül
A króm használatát az teszi igazán figyelemre méltóvá, hogy testsúlyunk csökkenését úgy érhetjük el, hogy az általában ilyen esetekben elkerülhetetlen erőfeszítéseket nem kell megtennünk. Nem kell koplalnunk, s heteken keresztül szenvednünk azért, hogy a legcsekélyebb eredményt is elérjük. A króm sokkal inkább egy táplálkozási módosító, amely egyszerűbbé teszi a diéta szabályozását. Másképp fogalmazva, könnyedén lecsiszolhatja azokat a zavaró párnácskákat a csípőjéről mindössze úgy, hogy krómot adagol a diétájához, mivel ez segít távol tartania magát azoktól az ételektől, melyek igazán hizlalnak.

Önbizalmat ad
A világon minden érv amellett szól, hogy ragadja meg az alkalmat és váltson egészséges életmódra. Amint a cukor utáni vágy eltűnik, hirtelen azt veszi észre, hogy egészségesebben étkezik, s ahogy tapasztalja súlya csökkenését, egyre lelkesebben tart ki ezen az úton. A krómot használók többsége már azzal is visszanyeri önbizalmát, ha észreveszi, hogy régen kihízott ruhadarabjai ismét hordhatók.
Ettől kezdve karcsúnak maradni gyerekjáték lesz a számukra.

Amennyiben a következő tünetek bármelyikét is észleli, a króm kiegészítés valószínűleg jó hatással lenne Önre:

állandóan fáradtnak érzi magát,

kielégíthetetlen vágy az édességek után,

minden nap fogyaszt csokoládét, cukorkát, vagy süteményfélét,

néha remeg és ingerlékeny,

időnként megszédül.

Ezek az ingadozó vércukorszint tünetei, s ha krómhiány lép fel a fogyókúra miatt, az megmagyarázza, miért érzi szükségét a hizlaló torkoskodásnak. A vércukorszint beállításával szervezetünk visszanyeri egyensúlyát, megtörik az egészségtelen étkezés ördögi köre, s máris a legjobb úton vagyunk a gyors, megbízható és tartós súlycsökkenés felé.

A króm és ahogyan működik
Hogy megértsük mindez hogyan is működik, röviden ismertetjük, hogyan is jut a cukor a szervezetünkbe:

1. Ételeink cukrot tartalmaznak. A cukor sejtjeinkben energiává alakul.
2. A cukor a véráramból az inzulin és egy GTF-nek (Glukóz Tolerance Faktor) nevezett molekula segítségével kerül a sejtekbe, és erre hat a króm.
3. Normális esetben a vér cukortartalma étkezés után kerül a sejtekbe, emiatt nyerjük az étkezésből energiánkat.
4. Ha krómhiányunk van a GTF működés gyengül. Ez kihat a cukor sejtekbe történő szállítására, s a fáradtság, energiahiány tüneteit észleljük magunkon.
5. Ha ilyenkor „bekapunk” valami édességet, egy szelet csokoládét, ez gyors karbohidrát „lökést” ad szervezetünknek, ugyanakkor hizlal is.

Olcsó krómnak…
Mint bármely más étrend-kiegészítő esetében, a króm-készítmény hatásosságát is „bio-felhasználhatósága” határozza meg. Minél jobban feloldódik a készítmény a szervezetben, annál hatásosabb. Ha króm készítményt keres, győződjön meg róla, hogy szerves krómot tartalmaz. Ha olcsó készítményt vásárol, azt kockáztatja, hogy nem szerves krómot tartalmaz, ami a szervezet számára nehezebben dolgozható fel. Másrészről, a szerves króm jobban asszimilálódik, különösen, ha GTF-hez kötődik. A króm étrend-kiegészítőhöz extra rostanyagot is adhat. Ez még jobban megnöveli a fogyasztó hatást, mivel csökkenti az étvágyat.

A testtömeg csökkentését segítő gyógynövények

A kisebb-nagyobb mértékű testtömegfelesleg és az elhízás sokaknak okoz közérzeti zavarokat, lelki és testi gyötrelmeket. Az elhízás okai sokfélék lehetnek, közülük a mennyiségben és minőségben helytelen táplálkozást, illetve a mozgáshiányt a leggyakoribbak közé sorolják.
A testtömeg karbantartására, a súlyfelesleg kialakulásának megelőzésére, valamint a kóros elhízás és az azt kísérő betegségek kezelésére számos gyógynövényt, illetve azok hatóanyagait tartalmazó készítményt ajánlanak. Az elsősorban vizelethajtó, székletrendező/hashajtó, emésztésjavító, étvágycsökkentő, továbbá a zsírégetés folyamatát felgyorsító gyógynövények, illetve növényi készítmények alkalmasak arra, hogy állandó részévé váljanak a szakorvos által összeállított kezelési programoknak: a fogyókúrás és salaktalanító, valamint a fitnesz- és léböjtkúraprogramoknak. E készítmények nemcsak az anyagcsere-folyamatokra hathatnak kedvezően, hanem elősegíthetik a szervezetben felhalmozódott káros anyagcseretermékek kiürülését, ráadásul javíthatják a közérzetet is.
A legtöbben azért isznak például kora tavasszal fogyasztó és/vagy méregtelenítő hatású gyógyteát, hogy a télen felszedett kilóktól megszabaduljanak és szervezetük felfrissüljön. Ha a gyógyteakúra mellett csökkentjük az energiafelvételt, s a zsíros és nehéz ételekkel szemben előnyben részesítjük a zöldségeket és a gyümölcsöket, illetve fokozzuk a testmozgást (hetente több alkalommal tornázunk, kocogunk, kirándulunk, kerékpározunk vagy úszunk), viszonylag könnyen megszabadulhatunk a néhány kilogrammos testtömegfeleslegtől.
A kísérletek szerint az étkezések előtt gyümölcslével vagy gyógyteákkal bevett ún. széklettömeget növelő, ártalmatlan növényi hashajtók (pl. lenmag, bolhafűmag) duzzadóképességüknek köszönhetően teltségérzetet keltenek, ezáltal enyhén csökkentik az étvágyat, ezért a fogyókúraprogramok összeállításakor érdemes e kísérleti eredményeket is figyelembe venni.
A rendszeres testmozgás és a megfelelő diéta mellett fogyasztott salaktalanító gyógyteák, illetve gyógynövénytartalmú készítmények nem csak a rendes testtömeg fenntartásában vagy a kisebb testtömegfeleslegek megszüntetésében lehetnek a segítségünkre. Alkalmazhatók étrendi kiegészítőként és terápiás készítmények formájában is az elhízás következményeként fellépő betegségek (például magas vérnyomás, epebántalmak, az immunrendszer csökkent védekezőképessége, rákos betegségek, emlő-, méh-, bél-, vesebetegségek), valamint bizonyos mozgásszervi bántalmak (pl. sokízületi gyulladás) megelőzésére és/vagy kiegészítő kezelésére. Ehhez azonban ajánlatos szakorvos és/vagy fitoterápiás szakember tanácsait igénybe venni.
A fogyókúrát segítő gyógyteákban és készítményekben levő vizelethajtó növényi részeknek elsősorban a káros anyagcseretermékek eltávolításában van szerepük, de ásványianyag-forrásként is figyelmet érdemelnek (ilyen például az aranyvessző, a csalánlevél, a zsurlólevél, a lestyángyökér, a gyermekláncfűgyökér vagy a kukorica bibeszála). Mellettük fontosak a máj működésére (is) kedvezőn ható, az epetermelést és -kiválasztást fokozó növényi részek (pl. máriatövismag, articsókalevél, gyermekláncfűgyökér, fekete retek), a székletrendező vagy hashajtó gyógyteaalkotók (pl. kökényvirág, bodzavirág, kutyabengekéreg, szennalevél), valamint az emésztést segítő enzimek (papain, bromelain) és növényi részek (pl. köménymag, édesköménymag, ánizsmag).
A fogyasztó hatású, fogyókúrát segítő készítményeknek gyakran alkotórészei az antrakinon-származékokat tartalmazó növényi hashajtók (pl. szennalevél és -termés, kutyabengekéreg, rebarbaragyökér), ezeknek a hosszabb időn - hónapokon - keresztül való fogyasztása azonban a kedvezőtlen mellékhatások miatt nem ajánlatos!
A gyógyteák és fogyókúrás készítmények összeállításakor az említett növények/növényi részek mellett fontos szerepük van azoknak a növényi alkotórészeknek is, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. csipkebogyó, hibiszkuszvirág, matétealevél), hiszen csökkentett energiafelvétel és a kiválasztás fokozása esetén nő a vitamin- és ásványianyag-fogyasztás jelentősége.
Az európai fitoterápiában elterjedt fogyasztást segítő gyógynövények mellett egyéb növények is figyelmet érdemelnek. Bizonyos vizsgálatok szerint a zöld tea fogyasztása felgyorsítja a zsírégetés folyamatát, s ezzel csökkenti a testtömeget. Az ájurvédikus gyógyászat elvei szerint összeállított zsírégető hatású, étrendkiegészítő készítmények egyik fontos alkotórésze egy narancsméretű, tökféle növény, a Garcinia cambogia gyümölcsének héjkérge, illetve annak kivonata. A héjkéreg legfontosabb hatóanyaga a hidroxi-citromsav (HCA). A HCA fontosabb tulajdonságai: csökkenti az elraktározott zsír mennyiségét, fokozza a glikogén szintézisét, csökkenti az étvágyat, növeli az elfogyasztott tápanyagok - főként a zsírok - metabolizmusát, gátolja a túlzott mértékben felvett szénhidrátok koleszterinné való átalakítását. A Közép- és Dél-India trópusi erdeiben honos Gymnema sylvestre csökkenti a szénhidrát utáni éhséget, ennek köszönhetően segíti a fogyást, pontosabban a felesleges energiafelvételt. Bizonyos barnamoszatok (pl. Laminaria-, Macrocystis- és Nereocystis-fajok) fogyasztását pedig abban az esetben tartják eredményesnek, ha az elhízás hátterében csökkent pajzsmirigyműködés húzódik meg.
A felsorolt néhány példa azt mutatja: a gyógynövényeknek és hatóanyagaiknak, illetve a belőlük előállított készítményeknek szerepük lehet az elhízás megelőzésében, az elhízás és a miatta kialakuló betegségek kiegészítő kezelésében, azt azonban szem előtt kell tartani, hogy fogyasztásukat életmódváltást is célzó kezelési stratégiába kell beépíteni, mert egymagukban nem várhatunk tőlük csodákat.

Dr. Babulka Péter

"Valyon mivel magyarázható az,hogy mig egyeseknél kitörő sikerrel végződik az Atkins-sz módszer, másoknál semmiféle eredményt nem hoz.
A választ egy amerikai,független szakértőket foglalkoztató tudományos intézet adta meg.

Izommunka során a vér ,szénhidrátokból előállított glikogént széllit táplálékként a sejtekben.Ha csökkentjük a szénhidrátbevitelt,az izmok kénytelenek a szabad zsirsavakat feldolgozni,hogy energiához jussanak.Ám sokak szervezete képtelen a zsirsavak hatákony elégetésére,és ez gátolja a testsúlycsökkenést.Mindezekből következik az is, hogy akik fizikailag aktivabb életet élnek,magas szénhidrátbevitel mellett is hamarabb elérik az alakformálás terén kitűzött céljaikat"

Shape magazin 2003 december.

Karcsúsító gyógynövények

Komoly lehetőségünk van arra, hogy egészséges módszerrel, szervezetünk károsodása nélkül lefogyjunk: a testsúlycsökkentő gyógynövények kúraszerű alkalmazása. Ha nem áll fenn hormonműködési zavar, az anyagcsere-gyorsító, étvágycsökkentő és zsírbontó gyógynövények együttesen súlycsökkentőként hatnak, és hozzásegítenek az ideális testsúly megőrzéséhez is. A karcsúsító teakeverékek alkalmazásának alapszabályai:

Tudomásul kell vennünk, hogy a gyógyfüvekkel való fogyasztás lassú folyamat, tartós eredményt csak 4-5 hónapos kitartó kúrával érhetünk el.
A teakeverékek összetételét - az íz- és hatóanyagok változatosabbá tételéhez - 2 hetente változtassuk, mindenki saját maga válassza ki tapasztalás útján az ízlésének megfelelő teakeveréket.
A teát minden nap frissen készítsük, cukor nélkül legalább 1-1,5 litert fogyasszunk.
Várandós állapotban, magas vérnyomásban, szív- és vesebetegségben ne alkalmazzuk a kezelőorvos engedélye és felügyelete nélkül!
A gyógyfüveket gyűjthetjük a természetből (ha ismerjük) vagy kertünkben termeszthetjük.

VADON TERMŐ FOGYASZTÓ GYÓGYNÖVÉNYEK: CSALÁN, KATÁNGKÓRÓ, BODZAVIRÁG- ÉS -TERMÉS, CSIPKEBOGYÓ, KÖKÉNYVIRÁG, NYÍRFALEVÉL, RAGADÓS GALAJ, LUCERNA, SZEDERLEVÉL. (Betelepítéssel házikertben is termeszthetők.)

TERMESZTETT ZSÍRÉGETŐ GYÓGYNÖVÉNYEK: BAZSALIKOM, BORSMENTA, BORSIKAFŰ, BORÓKABOGYÓ, ÉDESKÖMÉNY, KUKORICABAJUSZ, IZSÓP, KAPOR, LESTYÁN, MEDVEHAGYMA, PETREZSELYEM, ZELLER, ORVOSI ZSÁLYA.

Vetni sem kell - a természet ajándékaként - hívatlanul is elszaporodik kertünkben a GYERMEKLÁNCFŰ, A TARACKGYÖKÉR ÉS A TYÚKHÚR. Ezek az értéktelen gyomnak minősített gyógynövények a legjobb étvágycsökkentő és anyagcsere-gyorsító alapanyagok, ha kidobjuk a szemétbe, a világ legolcsóbb fogyókúrájáról mondunk le. Megszárítva, felaprítva citromfűvel, mentával, zsályával vagy ápolkával keverve jó ízű, hatékony fogyasztószert kapunk.

A fogyasztó teakeveréket olyan növényekből kell összeállítani, melyek csökkentik az étvágyat, gyorsítják az anyagcserét, elősegítik a zsírbontást, serkentik a máj- és epeműködést, emellett kellemes ízűek. Néhány alaprecept, mely ízlés szerint tovább variálható:

EGYENLETES FOGYÁST EREDMÉNYEZŐ TEAKEVERÉK:

Citromfű 20 g
Macskagyökér 10 g
O. zsályalevél 20 g
Édesköménymag 3 g
Gyermekláncfű 10 g
Csipkebogyó 15 g
Petrezselyem 3 g
Zellermag 3 g
Koriander 3 g
Köménymag 3 g
Bazsalikom 10 g

ÁLLANDÓ ÉHSÉGÉRZETTEL KÜZDŐKNEK ÉTVÁGYCSÖKKENTŐ GYÓGYFŰKEVERÉK:

Orvosi zsályalevél 20 g
Borsmenta 10 g
Édesköménymag 3 g
Bodzavirág 10 g
Macskagyökér 20 g
Kukoricabajusz 7 g
Gyermekláncfű 10 g
Csipkebogyó 20 g

Az éhségérzet csökkentésére kiegészítésképpen fogyasszunk: BÚZACSÍRÁT, ZÖLDÁRPÁT, AZUKIBABOT, PARADICSOMLEVET.

POCAKCSÖKKENTŐ GYÓGYNÖVÉNYKEVERÉK:

Borsmenta 20 g
Cickafarkfű 20 g
Kakukkfű 10 g
Szurokfű 10 g
Gyermekláncfű 15 g
Kökényvirág 10 g
Édeskömény 10 g
Lestyán 5 g

TEAKÉSZÍTÉS: a fogyasztó teakeverékből 1 liter forrásban lévő vízhez 4 evőkanálnyit teszünk, befedjük, a hőforrást elzárjuk, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Éhgyomorra és étkezések előtt 2-2 dl-t fogyasztunk. Figyelem: A tea alkalmazása alatt a kálium is kiürül szervezetünkből, káliumban gazdag ételek fogyasztásával gondoskodnunk kell pótlásáról. (Zöldlevelű főzelékek, citrusfélék, szilva, gomba, spárga stb.)

A gyógyteaivás egyhangúságát megtörhetjük időnként citromlé, kávé, grépfrút-, ananász-, szőlő-, cseresznye-, paradicsomlé fogyasztásával, melyek szintén karcsúsító hatásúak.

A fogyasztó gyógynövények ugyan nem "csodaszerek", de alkalmazásuk veszélytelen, testsúlyunk csökkentésével egy időben rendbe teszik emésztőrendszerünket, helyreállítják az anyagcsere működését, méregtelenítenek, és mindezt pénztárcánk karcsúsodása nélkül kínálják.

Makai Anna

Szénhidrátok, lipidek és az életünk
Az Élet és Tudomány interjúja Dr. Ádám Veronika biokémikussal

Zsírral telődő zsírsejt

Az anyagcsere rendkívül szerteágazó folyamatrendszer, amelynek áttekintésére vázlatosan sem vállalkozhatunk, ezért szűkítsük le beszélgetésünket az energiadús szénhidrátokra és zsírokra.
- Bár a fehérjék is tartalmaznak energiát, amelyre tartós éhezéskor igényt is tart szervezetünk, energiaszükségletünket rendesen szénhidrátokból és zsírokból fedezzük. Ezek a táplálékkal jutnak a testünkbe, s egy részük nyomban felhasználódik, más részük - a fölösleg - ellenben elraktározódik. Ha a szervezet nem kellő mennyiségben jut energiahordozó tápanyagokhoz, akkor a szénhidrát- és zsírraktárakat kezdi apasztani. Míg szénhidrátból nagyon csekély tartalékunk van máj- és izombeli glikogén formájában (ez szőlőcukor-molekulákból álló összetett szénhidrát), zsírtartalékaink ugyanakkor - különösen elhízás esetén - tetemesek. Ha egy napig semmit sem ennénk, a raktározott glikogén teljes mennyiségét felhasználná szervezetünk, ám a zsírkészletünk épphogy apadna valamennyit.

A szervezet csak a fölös mennyiségű energiát képes elraktározni, hiszen a többi felhasználódik az életműködésekhez.
- Testtömegünk a szervezetünkbe jutó és az általa felhasznált energia arányától függ. A világ szegény országaiban az a fő gond, hogy a nincstelenek napi táplálékfelvétele nem fedezi az energiaszükségletüket, vagyis az ilyen emberek éheznek, közöttük nem akad túlsúlyos vagy elhízott. De olyan gazdag országok is vannak, ahol viszont az a gond, hogy a lakosság nem kis hányada több tápanyagot fogyaszt, mint amennyit tevékenysége során felhasznál, emiatt a test energiát kezd raktározni. Ha ez hosszú időn át folyik, annak túlsúly, elhízás lesz a következménye. Ennek során nagymértékben szaporodik a zsírszövet, s ez nemcsak a testalakot változtatja meg jellegzetesen, hanem előnytelenül avatkozik bele bizonyos működésekbe is. A zsírszövet ugyanis olyan anyagokat termel, amelyek például gátolják a hasnyálmirigy vércukorszint-csökkentő hormonjának, az inzulinnak a hatását, s ezáltal elősegítik a 2-es típusú cukorbaj kialakulását. Ez azután magas vérnyomással, kórosan nagy vérlipidtartalommal, érelmeszesedéssel, mozgásszegény életmóddal stb. társulva olyan szív-ér rendszeri - civilizációs - betegségeket idéz elő, amelyek idő előtt kiolthatják az életet.
A hat-nyolcnapos fogyókúráknak nem látom értelmét, mert ha valaki kúraszerűen igyekszik leadni a fölös kilóit, akkor lehet, hogy rövid idő alatt látványos eredményt fog elérni, de sok szenvedés árán. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ha vége a kúrának, az emberek nagy többsége újból bőségesen kezd étkezni, s hamar visszaszedi a leadott kilóit, azaz az eredmény átmenetinek bizonyul. A legfontosabb az életmód tudatos megváltoztatása, amely a megfontoltabb étkezéstől a test edzéséig sok mindent magában foglal. Ez kevésbé gyors és látványos, de tartós eredményt ígér, s ennek tartósan lehet örülni is.

Az egészséges életmódot már a gyermekkorban el kellene sajátítani. Ebben döntő szerepe van a szülők hozzáállásának. Nem sok megszívlelendőt tapasztal az a gyermek, akinek a szülei is elhízottak.
- Nem vitatható, hogy nagyon fontos szerepe van a családnak, de nem kevésbé fontos szerepet játszik a társadalom is. Akárcsak a dohányzást illetően. Néhány évtizeddel ezelőtt felismerték, hogy a dohányzás olyan rossz szokás, olyan szenvedély, amely miatt súlyos, gyógyíthatatlan betegségek (egyebek között légúti rosszindulatú daganatok) alakulhatnak ki. Ezt az orvostudomány egyértelműen bizonyította. Amikor ennek ismeretében bizonyos országok intenzív dohányzás elleni felvilágosítómunkába kezdtek, ennek látványos eredményei lettek. Különösen az Egyesült Államokban. Nemcsak sokan leszoktak a dohányzásról, s emiatt megcsappant a tüdőrákos esetek száma, hanem megszűnt a dohányzás társadalmilag elfogadott szenvedély lenni. Nyilvános helyen sok helyütt kinézik azt, aki dohányzik. Nos, ilyesmire lenne szükség az elhízással kapcsolatban is. Az Egészségügyi Világszervezet szerint az elhízás járványszerűen terjed a világon, ezért széles körű felvilágosítással kell felvenni ellene a küzdelmet. Beszélni kell róla már az óvodákban is, még inkább az iskolákban és a munkahelyeken, de a nyomtatott és az elektronikus médiában (újságokban, rádió- és televízióadásokban), továbbá szórólapokon és plakátokon is hirdetni kell, hogy mit lehet és kell tenni ellene. Fel kell hívni az emberek figyelmét arra, hogy az elhízás elsősorban nem esztétikai kérdés, hanem olyan betegségek forrása, amelyekbe bele lehet halni. Ezzel az egyes embert ugyanúgy szembesíteni kell, miként az egész társadalmat. Ennek éppúgy meglesz a hatása, mint a dohányzás elleni kampánynak. Ez ugyan időt vesz igénybe, de el kell kezdeni, hiszen máris késésben vagyunk, ugyanis a világ gazdag országaiban a felnőtt korú lakosságnak már több mint a fele elhízott.

A mi népegészségügyi programunk is tükrözi az egészségtelen életmód és az elhízás elleni cselekvési szándékot. Van ennek esélye annak ismeretében, hogy a magyar ember mennyire szereti a hasát?
- A honi zsír- és szénhidrátdús étkezés (azaz a hagyományos magyar konyha) kétségtelenül megnehezíti az egészségügyiek dolgát, de akkor is mindent el kell követniük avégett, hogy felhívják lakosságunk figyelmét egészségének megőrzésére, amelynek a testsúly kordában tartása is fontos feltétele. Ez nem azt jelenti, hogy le kell mondani a kolbászról, a töltött káposztáról vagy a túrós csuszáról, csak mértékkel kell enni belőlük. Nem a tiltás vezet eredményre, hanem a napi étel- (energia-) mennyiség korlátozása, amely egyáltalán nem jár koplalással. Tudatosítani kell honfitársainkban, hogy aki ülőmunkát végez, s nincs módja különösebb testedzésre, az kevesebbet egyen, mint aki nehéz fizikai munkát végez vagy rendszeresen sportol. Az izomműködés során ugyanis sok energiát használ fel a szervezet.

A fogyókúra 50 biztos akadálya

Az 50 legsúlyosabb hiba
1. Kishitű, a vereség elkerülhetetlenségét hirdető magatartás.
2. Bármely diétázás, amely nem ahhoz az étkezési szokáshoz kötődik, amit egész életében követnie kell az embernek.
3. Az a hit, hogy állandóan káposzta-levest – vagy bármely más alacsony kalória-tartalmú, de egyhangú táplálékot – kell enni ahhoz, hogy lefogyjon valaki.
4. Beletemetkezés a kalóriák folytonos számolásába.
5. A testsúly túl gyakori mérése.
6. Kevés víz fogyasztása naponta.
7. Sok cukor tartalmú üdítőital fogyasztása.
8. A tészta, burgonya, édesség előnyben részesítése az egyszerű fehérjékkel, sovány húsokkal, zöldséggel-gyümölccsel szemben.
9. A napi étrendben a tartósított ételek túlsúlya a frissekkel szemben.
10. A zöldségben lévő tápanyagok tönkretétele túlfőzéssel.
11. A rendszertelen, terv nélküli táplálkozás.
12. Mások hibáztatása a saját magunk gyenge pontjainak elismerése helyett.
13. A gyors döntéshozatal.
14. Az elfogyasztott ételek előnyeinek vagy hátrányainak hiányos ismerete.
15. Az étel utolsó morzsáig történő elfogyasztása, akkor is, ha valaki úgy érzi, “tele van”.
16. “Csak bekapni” valamit a főétkezések között, után.
17. A “Nálunk annyit fogyaszthat, amennyi jól esik” jelszavú étteremben vagy svédasztalnál a lehető legtöbbet enni, hogy “leegye, amit befizetett.”
18. A reggeli kihagyása.
19. Egész napos “éhezés”.
20. Nagy evészetet csapni azzal, hogy “holnaptól” másként lesz
21. Az a gondolat, hogy valaki “genetikailag kövér”.
22. Nem hinni a változtatás végrehajthatóságában – csak legyinteni rá.
23. Az a tévhit, hogy a kövérség a személyiségi része.
24. Azt gondolni, hogy úgysem vonzó jelenség.
25. Nem törekedni a teljes életre azzal a felkiáltással: “majd ha sovány leszek”.
26. Az időt vesztegetni.
27. Feladatok befejezetlenül hagyása, a kitűzött célok feladása.
28. A figyelmet, erőfeszítést igénylő feladatok elhalasztása.
29. Érzelmi alapokra támaszkodás az ésszerűsítés helyett.
30. Az a hit, hogy különböző tabletták, porok és italok révén tartósan le lehet fogyni.
31. A tornázásra csapásként gondolni, és nem, mint a jobb közérzet, a vonalak és az egészség megőrzésének egyik eszközére.
32. Ha a mozgás, a torna nincs betervezve a napi vagy heti programba.
33. Túlzott alkoholfogyasztás.
34. A sport szeretete – de csak a nézés, drukkolás szintjén.
35. Túl sok TV-nézés.
36. Ha nem jut elég idő a személyes higiéniára és a megjelenésre.
37. Az önjavító írások mellőzése.
38. A dolgok feladása és belenyugvás abba, hogy valaki “kövér”.
39. Közös étkezések után a maradékok elfogyasztása azzal, hogy “csak ne vesszen kárba!”.
40. Főzés közben túl sok kóstolgatás, eszegetés.
41. Sütemények, édes tészták, palacsinták stb. sütése hétvégeken, ünnepi alkalmakon kívül.
42. Édességek, sós aprósütemények felhalmozása, arra az esetre, ha “vendég jön” - és ezeknek inkább TV-nézés alatti elfogyasztása.
43. Egészségtelen ropogtatnivalók vásárlása a “gyerekeknek”, amit aztán a szülő fogyaszt el.
44. A zöldség és/vagy gyümölcs mellőzése az egyes étkezéseknél.
45. Ha a szénhidrát túlsúlyban van a napi táplálkozásban.
46. Az a gondolat, hogy időszakos, ad-hoc jellegű diétázással - az életmód megváltoztatása nélkül - tartós súlycsökkenést lehet elérni.
47. Az egészséges életmódról alkotott elképzelések hiánya.
48. Vitaminok és más megfelelő étrend-kiegészítők mellőzése.
49. Rendszeres étkezés gyorséttermekben.
50. “Holnap” kezdeni a változásokat, ahelyett, hogy azonnal kezdenénk!”

Tegnap este láttátok a Mindentudás egyeteme c. műsort. Általában megnézem, mert laikusok számára érthetetlen témákat is nagyon jól adnak elő. Tegnap a fogyókúra, a mozgás volt a téma. Azt hiszem "Mindennapi kenyerünk" címen futott az előadás. Nagyon jó volt. Egy professzor-asszony beszélt, és totál érthetően elmagyarázta mi történik a szervezetben amikor éhezünk, amikor szénhidrát megvonást alkalmazunk. Semmi szörnyűt nem hallottam, sőt. Nem tudom ez már ismétlés volt e, vagy még lesz valamikor. Mindenesetre van honlapja a műsornak, amit azonnal meg is nézek.

Nem mind szénhidrát, ami édes

Diétázóknak és cukorbetegnek érdemes tudniuk, hogy milyen édesítőszerekkel helyettesíthető a cukor. Az édesítőszerek igen eltérőek ízük, áruk, főzhetőségük alapján, így nem árt áttekinteni, melyik mire való.

Mesterséges édesítőszerek

Az édesítőszerek olyan kémiai, mesterségesen előállított, a cukortól különböző anyagok, melyek édes ízűek. Első nagy csoportjuk a mesterséges édesítőszerek, négy fajtájukat használjuk.

Szacharin
A legrégebbi és a legnagyobb édesítő erővel bíró a szacharin. Sajnos hőállósága csak közepes, forraláskor bomlik, édes íze elvész, csak akkor tegyük az ételbe, ha már nem forraljuk. Hátránya még jellegzetes, enyhén fémes utóíze. Ha más édesítőszerrel kombinálják, édesítőereje tovább növelhető.

Ciklamát
A ciklamát hőállósága jó, főzhető, mellékíze nincs, édesítőereje kisebb, mint a szachariné, általában más édesítőszerekkel kombinálva alkalmazzák.

Aszpartám
Az aszpartám a legkevésbé "mesterséges" édesítőszer, mellékíze nincs. Hőállósága gyenge, nem főzhető és süthető. Főleg tabletták és italok ízesítésére alkalmazzák, illetve "por" alakban is kapható (Canderel). Ne süssünk vele, édesítőereje a sütés hőfokán elvész, arra viszont alkalmas, hogy az édesítendő étel tetejére szórjuk. Sajnos, az egyik legdrágább édesítőszer, gyakran kombinálják a többivel.

Aceszulfám-K
Az aceszulfám-K a negyedik, legfiatalabb édesítőszer. Mellékíze nincs, hőhatásra nem bomlik, sajnos ez is a drágább édesítőszerek közé tartozik.

Az eddig tárgyalt mesterséges édesítőszerek előnye, hogy a vércukrot nem emelik, nem kell tehát számolgatni őket, közülük az aszpartám az egyetlen, ami minimális energiabevitelt jelent, tehát fogyókúrában is alkalmazhatók. A különböző márkanevű édesítő tablettákban, folyadékokban legtöbbször kombinációjuk fordul elő, mielőtt főzzük, sütjük az édesítőszert, érdemes megnézni, hogy alkalmas-e rá.

Cukorpótlók

Az édesítőszerek másik csoportját a cukorpótlók alkotják. Energiatartalmuk a cukoréval azonos, fogyókúrában tehát nem használhatók. Lassabban ugyan, de a cukorhoz hasonlóan használódnak fel a szervezetben, a vércukrot emelik, szénhidráttartalmukat számolni kell! Minden cukorpótló alkalmas sütésre-főzésre, hőre nem változnak.

A cukoralkoholok (a leggyakrabban használt a szorbit), egyéni érzékenység szerint okozhatnak puffadást, hasmenést. A fruktóznak (gyümölcscukor) ilyen hatása nincs. A cukorpótlók fehér, kristályos ("zúzmara"-szerű) anyagok, egy részük patikában is kapható. Akár mi adjuk az ételhez, akár úgy fogyasztjuk, hogy a diabetikus édesség alapanyaga (a csomagoláson mindig szerepel), ne feledjük, hogy a cukorpótló szénhidrát- és energiatartalma mindig számolandó!

A diabetikus édesipari termékek esetén a felhasznált édesítőszereket, a termék energia- és szénhidráttartalmát a csomagoláson feltüntetik, minden esetben nézzük meg, hogy az adott üdítő, cukorka, csoki, sütemény, desszert emeli-e a vércukrunkat, hizlal-e, és diétánknak megfelelően válasszunk.

Diétás méz

Essen még szó egy viszonylag új termékről. A cukorbetegség diétájában a méz a "tiltott" élelmiszerek között szerepel, kapható viszont az utóbbi években "diétás méz" is. Ez a mézpótló süthető, de ne felejtsük el, hogy szénhidráttartalmát számolnunk kell!

Csak jelezném, hogy nagyon vigyázzatok az aspartammal, valamint a ciklamáttal és az aceszulfám-k-val is. Most fordítok szakanyagokat angolból, készítünk egy magyar nyelvű honlapot, amin rajta lesznek tények azzal kapcsolatban, miket nem szabad enni és miért nem.
Rajta vagyok egy amcsi levlistán, ahol aspartam áldozatok mondják el, mi történt velük, családjukkal, gyerekeikkel, hát nem kívánom senkinek. Horror, ami zajlik ezen a téren.

A Pepsi és a Seven Up termékekből kivonásra kerül az aspartam, és jelen pillanatban zajlanak óriásperek az USA-ban a Wrigley's és a Pfizer ellen.

Az acesulfam-k és a ciklamát mindkettő rákkeltő, nem szabad enni. De a legnagyobb gáz az aspartam mind közül, ez egy idegméreg. Ha kíváncsiak vagytok, milyen sorsokat okozott, szóljatok.

A szacharin rendben van, meg a szorbit is. Ezért javaslom a glukonont, az auchanban meg plusz boltokban lehet kapni, teljesen jó. A többit felejtsd el. Tényleg.

Bizony, bizony. És miért? Mert az aszpartman az egyik legdrágább édesítőszer!!!!!!!
És a másik érdekes dolog, hogy külföldön nem használják ezt a fránya astpartmant. Én a szüleim Canderel cukorkáját használom ami Belga, ebbe nincs aspartman....:))))))

FONTOS A ZSÍRBEVITEL!Tökéletlen emésztés
Amennyiben az elfogyasztott étel összetétele (sok szénhidrát, túl kevés zsír), netán nassolás vagy eszegetés folytán nem alkalmas a záróizom megnyitására, a termelődő epe és hasnyál nem juthat be a patkóbélbe. (A szénhidrátok erjedni, a fehérjék rothadni kezdenek – ennek következménye a gázképződés, a puffadás. A termelődő epe tovább tölti az epehólyagot, ami feszülést, a jobb bordaív alatt tompa nyomást, esetleg görcsös fájdalmat idéz elő. A kiürülni nem tudó hasnyál a köldök körül vagy a has felső részén okoz fájdalmat.) Az emésztés nem történhet meg tökéletesen, bár a máj által termelt epe fele, az epehólyagot kikerülve, a patkóbélbe jut. Az epeutakban és az epehólyagban felgyülemlő maradék viszont pang, sűrűsödik, következménye lehet epekőképződés, epeútelzáródás, hasnyálmirigy-gyulladás. Az is bajt okozhat, ha a zárógyűrű csak rövid időre képes nyitva maradni, hiszen a gyomortartalom teljes egészének át kell jutnia a patkóbélbe addig, amíg az epe és a hasnyálmirigy enzimjei is folyamatosan oda ürülnek, márpedig ez az elfogyasztott ételektől függően akár 6 órát is igénybe vehet.A kőképződés megelőzése
Az epekő keletkezését megakadályozandó az epehólyagnak naponta kétszer kellene teljesen kiürülnie. Nagyon fontos az éjszaka folyamán termelődött és az epehólyagban besűrűsödött epe reggeli kiürülése. Ezért (is) igaz a mondás: reggelizz, mint egy király! Élettani szempontból a második kiürülésnek kora délután kellene megtörténnie, vagyis: ebédelj, mint egy polgár! Az epeürítés szempontjából az estebéd igen jó megoldás, a vacsora viszont fölösleges, tehát: vacsorázz, mint egy koldus, főként zöldséget, gyümölcsöt! A megvalósítás nehéz, hiszen az iskoláskortól kezdődően a nyugdíjaskorig a reggelizésre minden jellemző, csak nem a nyugodt, királyi étkezés. A nassolás, a „bekapok futtomban valamit”, sőt a legtöbb divatos fogyókúra is kifejezetten ártalmas az epehólyag működésére. Lehet, hogy megnyílik a zárógyűrű, de az ilyen táplálkozás nem képes kellő ideig nyitva is tartani. A hólyag nem ürül ki teljesen, csak kicsordogál belőle valamennyi epe, s az epehólyagban maradó fölösleg pang, tovább sűrűsödik, iszaposodik, az összetevők keveredése zavart szenved. Az esetenkénti bőséges és zsíros étkezéskor a hólyag kiürülhet ugyan, ha még a nagy szünetek alatt besűrűsödött „iszap” képes epét kipréselni, de erre az évek teltével egyre kisebb az esély. Sokkal inkább az történik, hogy kicsapódik valamelyik összetevő, és epehomok vagy epekő alakul ki. Ez jellemző lehet a szakácsnőkre, sőt a gondos anyukákra is: a reggelit „fél lábon állva” kapják be, azt, amit főznek, többször is meg kell kóstolniuk, azokat, akiknek főztek, ki kell szolgálniuk, s az ebédjüket, ha egyátalán még jólesik a kóstolgatás után, már zavarják a további feladatok.
A szénhidrátok önmagukban nem segítik elő a zárógyűrű nyitását, tehát melléjük mindig szükséges többféle „ingerétel”, amivel együtt fogyaszthatjuk, illetve amiben elkészítjük. A napraforgó-, a repce- és az olívaolajnak ideális a zsírsavösszetétele. Kedvező a vaj és a tej is, mert noha 2/3 részben telített zsírsavakat tartalmaznak, de a tejzsír könnyen emészthető. A tojás önmagában fogyasztva is nagyon hatékony záróizomnyitó: 1 tojás (6 g ideális összetételű zsírt tartalmaz) az epehólyag 2/3 részét, 2 tojás a 3/4 részét, 3 tojás a hólyagot 100 százalékosan kiüríti. Jó hatású még 1 doboz 20 százalékos tejföl vagy 1 kis doboz szardínia citrommal vagy citromos teával.
A meleg táplálékok jobb hatásúak, és az is jó, ha tejtermékek fogyasztása után meleg tejet iszunk, nem pedig teát. A kesernyés táplálékok – például a vízitorma, a cikória, az endívia és az articsóka – segítik az epeürülést. A fűszerek közül jó hatású a rozmaring és a kurkuma, az italok közül a tonik, a grépfrút, a gyomorkeserű, a gyógyteák közül a máriatövismagból, a kamillából, a borsmentából készített. Zöldségek és gyümölcsök fogyasztásával a rostbevitel is növekszik, ami nagyon kívánatos. A besűrűsödésnek elejét vehetjük, ha naponta 6 pohár vizet egyenletesen elosztva megiszunk. Az epe áramlását segítheti egy pohár meleg vízbe csavart fél citrom leve, reggeli előtt egy órával.
Lékó Eta

Az aszpartám 30 oC felett rohamosan bomlik, ekkor keletkezik a metanol. A metanol elfogyasztható mennyiségéről megoszlanak a vélemények. A mindenki által követett amerikai források napi 7,8 mg metanol bevitelét tartják veszélytelennek. Ehhez képest egy liter aszpartámmal édesített szénsavas üdítő 50-60 mg metanolnak megfelelő aszpartámot tartalmaz. Ráadásul ismert olyan fogyasztási szokás is, melynek következtében napi 250 mg metanol jut a szervezetbe. Ez 32-szerese a megengedett értéknek.

Sokan próbálják meg az aszpartámból felszabaduló metanol kérdését a „szőnyeg alá söpörni” azzal az érvvel, hogy az alkoholos italok, a sűrített gyümölcslevek, sőt maguk a gyümölcsök is jóval több metanolt tartalmaznak, mint az egy pohár üdítőből bevitt mennyiség! Az érvelés látszólag igen meggyőző, de tipikus esete annak, amikor az érvelő csak a számára kedvező információkat veszi figyelembe érvei alátámasztására. Az aszpartámmal édesített üdítők és a gyümölcsök, gyümölcslésűrítmények között van egy nagyon fontos különbség: Az utóbbiak etanolt is tartalmaznak a metanol mellett, míg az előbbiek nem! Ez azért lényeges, mert a metanol és az etanol lebomlási folyamata gyakorlatilag azonos, és ha a két anyag egyszerre kerül a lebontó mechanizmusba, akkor előbb az etanol bomlik el. Ezalatt a metanol képes ürülni változatlan formában. Metanolmérgezésnél ezért adnak etanolt az áldozatnak. Úgy is mondhatjuk, hogy a metanol „ellenszere” az etanol (etilalkohol). Az aszpartám viszont tiszta metanolforrás. Amennyiben az aszpartámmal édesített készítmény nem tartalmaz etanolt, akár csak kis mennyiségben is, szervezetünkbe a metanol „tisztán” jut be és bomlik le a már említett káros melléktermékekké. Természetesen a mennyiségek itt is meghatározó tényezők. Napi egy-két doboz vagy üveg üdítő által bevitt metanolmennyiség nem okoz jól érzékelhető problémát, bár ilyen kis mennyiség rendszeres fogyasztása esetén bevitt metanol melléktermékeinek esetleges halmozódásáról senkinek sincs megnyugtató információja!

Dr. Vinczer Péter
(Természetgyógyász Magazin Online, 2004. május)

(Amennyiben bárkinek részletesebb információra lenne szüksége, elsősorban e-mailen keresztül a következő címen szívesen állok rendelkezésére: vinczer@yahoo.com)

Még régen a szerkesztővel leveleztem erről, minden ami szintetikus, az nem jó. Én át fogok lassan térni a barnacukorra, megnézem, hízom-e tőle. Az jóval egészségesebb, mint a szintetikus szarok. Létezik már természetes anyag, de nálunk még nincsen!

Sziasztok!

Most fedeztem fel a honlapotokat, már órák óta olvasgatom. Úgy örülök! Valahogy egyedül vagyok a környezetemben az Atkis diétámmal. Nem gátolnak benne, de nem is lelkesítenek a körülöttem élők. És mindezek tetejébe a rengeteg negatívum, amit erről a diétáról hallani.. Az ember nem tudja kinek hIggyen. Pedig nekem úgy fekszik ez a diéta!!!
Mostanában már nem tartom olyan szigorúan, aminek két oka van. Azt hallottam, hogy az alacsony szénhidrátbevitel leállíthatja az inzulintermelést. A barátnőm kérdezte meg a dietetikusától, aki azt válaszolta, hogy min. kb. napi 90gr szénhidrátot kell fogyasztani, hogy ez ne következhessen be. Ez igaz?
A másik pedig, hogy a szénhidrát Atkis-féle radikális megvonása agykárosodást eredményez. És már lehet, hogy bebeszéltem csak magamnak, de amikor már több hónapja csináltam az Atkinset és kitartóan nem mentem 35-40gr fölé, úgy éreztem, hogy nem fog az agyam. Beszéd közben, munkahelyen, fejszámoláskor.. borzasztó volt, tiszta hülyének éreztem magam. Visszaálltam sima liszt-cukor nélküli étkezésre (minden mást gátlástalaul eszek) és megszűnt a fenti tünet. És csak 2-3 kg jött vissza, több nem. De azért még király lenne a maradék 8kg-ot leadni. Segítsetek! Elsősorban szakik véleményét várom (bocsi, nem diszkrimináció!) vagy hogy hol lehetne ennek utánajárni. Sima dokik, akiket kérdeztem, lazán lehülyézik az egész Atkisesdit.

Előre is köszi!

Szia!

Ne is foglalkozz a külvilággal. Nekem azt mondták, hogy "és akkor az agysejtjeid éhen fognak halni, ha nem eszel elég szénhidrátot?" Ma ugyanez az ember gratulál, hogy lefogytam, és milyen egészségesnek nézek ki... Úgyhogy majd elfelejtik. Ne is hangoztass! Egyél jókat... mert ugye jókat lehet enni, és zsebeld be az irígy kolleganők tekíntetét, hogy Te ehetsz ilyet, ők meg... egyék csak a csupasz salátát, mint fogyókúrás remek menüt... :-) Aztán majd lesz csodálkozás és titkos recept / bogyó elkérése. Fel a fejjel. :-)

Erről az inzulinleállásról nem hallottam még, de erre tényleg jó lenne, ha valaki tudná a választ. Igaz ez?

Agykárosodás... hát az ugyan nem károsodott, de tény, hogy feledékenyebb lettem. Igaz ez minden fogyinál előfordult eddig, amit csak csináltam.

A sima dokik igen, de Dr Hegedűs György (asszem ez a neve a mukinak) ő nem. Hoxa ismeri is. Asszem még valahol volt e-mail címe is valami dratom vagymi... a végére nem emlékszem. Talán ő tudja a válaszokat. Nagyon beleásta magát a szénhidrát csökkentett diétázásba.

Sok sikert!

Li

A tarifát sajnos nem tudom, de nem egyedül dolgozik. A februári magazinban megjelent vele egy interjú, sokan keresik ennek kapcsán, és tudom, hogy befogott pár kollégát, hogy segítsenek. Még azt is el tudom képzelni, hogy nem kér pénzt. Amwayes táplálékkiegészítőkkel foglalkozik, és van tuti kis proteinszeletjük meg shakejük is. Én nem ezeket használom, de tényleg jók - mondja ő. Szóval lehet, hogy az ebből származó biznisz kielégíti, és nincs "tanácsadás tarifája". Priviben elküldöm a számát, ha kell.

Kedves Elisabeth!

Sajnos nem vagyok doki, viszont rengeteget olvasok a témában, ledobtam vagy 20 kg-t az Atkinssel, és semmi baja az agyamnak.
Olyanról még nem hallottam, hogy leállna az inzulintermelés, valószínűleg az a pár millió ember, aki Atkinssel (vagy más lowcarbbal) fogy a nagyvilágban, már a föld alatt lenne, ha ez igaz lenne :)) Sokan nem veszik figyelembe, hogy a szervezet teljesen jól elvan azzal a cukormennyiséggel, amit a zsírbontáskor alakít vissza, ezt eljttatja az agyba is, és mindenhova, ahova kell. Azért vagyunk tompák, buták, fejfájósak az első pár napban, mert konkrét elvonási tüneteket produkálunk. Az inzulintermelés lelassulása (kisebb mennyisége) pedig pont az a kívánatos dolog, amire a diéta való. Nagyon káros a túlzott inzulintermelés, és különösen a nagy ingadozások.
A tompaság az Atkins alatt attól jelentkezehet, hogy
1. nem iszol elég vizet - fokozott a szervezet folyadékszükséglete, és ez nem szénhidráthiányos tünet, hanem folyadékhiányos,
2. nem fogyasztasz elég zöldséget, rostot,
3. nem eszel elég gyakran, és még mindig ingadozik a vércukorszinted
4. nem eszel eleget
5. nem szedsz vitaminokat.
Egyébként egyénenként eltérő, ki mennyi CH-t ehet naponta, a 20 gramm csak a szénhidrát-ürítéshez van, aztán fokozatosan vissza kell állni a számodra optimális CH-hoz. Érezni fogod, mennyi jó a testednek, de ha fogyni akarsz, muszáj alatta maradni az optimális értéknek.

Hát igen, erről láttam valami műsort. még jó, hogy mi, akik szénhidrát tudatosan étkezünk, rá vagyunk szorítva a cimkék értelmezésére.
Birom a zsírmentes cukros joghurtot, egyáltalán minek van cukor a joghurtban??? A joghurtról nekem a kímélő, fogyókúrás étel jut eszembe......

Mostanában többet nézegetem a kajacímkéket, mint régen. Fárasztó, hogy mikor végre úgy tűnik, találtam valami jó kis ch-jú dolgot, kiderül, hogy tele van aszpartammal. Ha a diétás dolgokat nézegetem, akkor meg több szénhidrát van bennük, mint a "normális" kajákban. A bacon szalonnában, a sonkában, s egy csomó húskészítményben meg cukor van. Lehet, hogy normális dolog lenne, ha a francia krémest (ha ehetném) mustárral és ketchuppal enném::))....Szóval rendesen meg kell dolgozni az eredményért. Az eladók persze meg csak néznek, hogy ez a pasi mindent megnéz, s mérgesen visszadobja a polcra...biztos nem normális:)

Igen. Én is órákat töltök a boltban, és mindent szépen elolvasok, majd visszateszek a polcra. Tegnap éppen a Diéta és fitness magazint lapozva találtam egy oldal hirdetést, hogy tuti lowcarb-os kaják jöttek forgalomba. Persze hogy hol lehet megvenni, arról nem találtam semmit. Ráadásul az árukat el sem tudom képzelni az eddigi tapasztalataim alapján. Ja, és az újság persze jól lehúzta az Atkins módszert, ezért meg sem vettem.

Oldalak

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára