Lassan elkezdődik a lekvárfőzés! Tud valaki atkinses lekvár receptet?
Bármilyen más, befőzéssel, savanyúság elrakással kapcsolatos infót is szívesen vennék - gondolom nem vagyok vele egyedül.

fórum: 

hozzászólások

Sziasztok!
Én tavaly a slüssinával raktam el őszibarackot, 150 szem slüssina felel meg egy kg cukornak. Így 4 kg cukormennyiséget tartalmaz 1 doboz slüssi. 600 db van egy dobozban. Egy kicsit elszúrtam mert 1 l. vízhez adtam a 150 szem slüssit, és elég édes lett a kompót.Szerintem az őszibarackhoz így tömény volt a szirup. Úgy készítettem, hogy meghámoztam a barackot, (mosás, stb elötte),teleraktam egy üveget, feöntöttem az édesítős lével, nátriumbenzoáttal meghintettem, és lezártam az üveget, majd a gázon nagy edénybe papírt raktam, beletettem a tele üvegeket, és felöntöttem vízzel,addig hogy az üveg szájáig ne érjen, ismét letakartam papírral, és kidunsztoltam. Amikor az üvegben gyöngyözni kezd a szirup, attól kb 20 percig főztem, lezártam alatta a gázt és hagytam a lábosban kihűlni.
Gondolom, a sárgabarackhoz elmegy a szirup sűrűsége, mert sokkal savanyúbb min az őszibarack. Na meg a meggyhez is jó.
Ezt a receptet egy kolléganőmtől kaptam, mert cukorbeteg a férje, és imádja a kompótot.
Én is vagy 30 üveggel tettem el, de nem érte meg a farsangot, mert ettéka csládtagok, mintha nem lett volna más kaja.
Az őszibarackot úgy szoktam pucolni, hogy hagyom egy kicsit érni, és amikor már majdnem puha, ugyanúgy leforrázom, mint a sárgát, és lehúzom a héját, citromos vízbe teszem hogy ne barnuljon meg. Negyed annyi idő alatt elkészülök, mintha hámoznám. Ha nem értettetek valamit, írjatk nyugodtan. És ha valami kérdésetek van, akkor is, mert nagy tapasztalatom van a főzésben és a befőzésben is, mert apró gyerek korom óta sok tapasztalatot gyűjtöttem.

Sziasztok: Tavirózsa

ui: Figyelem az információkat én is, és örülök, amikor olyan dolgot látok megoldódni, ami nekem sem sikerült, vagy nem hallottam róla. Mert ilyen is előfordul ám!!!!
csáo!!

Szia!

Gondoltam a múltkori segítségedért átböngészem a netet, és a következőt találtam:

Én igy főzöm a diabetikus lekvárt. Megmérem a nyers gyümölcsöt. Ennek tudom hogy mennyi a szénhidrát tartalma. Pl 1 kg meggy 110 gr szénhidrát ehhez , tehát az 1 kg hoz teszek 5 dkg cukrot ez 50 gr szénhidrát. Tehát ez összesen 160 gr szénhidrát./1kg ra/ A cukor kell a tartósítás miatt. Teszek bele annyi édesítőt ami 30-40 dkg cukornak fele meg. A süssinán rajta van, hogy egyszem mennyi cukornak felel meg, egyébként pedig izlés szerint. Ha megfőtt a lekvár, akkor 2-3 dlc -s üvegekbe rakom, előtte megmérem az üres üveget, majd megmérem akkor mikor beleteszem a lekvárt, és a bennelévő dkg szerint ki tudom számolni pontosan hogy egy üvegben mennyi az össz szénhidrát. A tetejére pici nátrium benzonátot teszek. Az üvegre cimkét ragasztok ami tartalmazza a gyümölcs nevét, és az össz szénhidrát mennyiségét ami az üvegben van. Igy sokkal jobb és jobban el áll mint a bolti lekvár kiszámítható és jó. A baracklekvárhoz 1kg hoz feltétlen 10 dkg cukor kell mert máskép ízetlen. A sárga barackból félbe vágott befötet teszek el. Meghámozom félbe vágom, picit megkénezem, átöblítem, üvegbe rakom. Eljárás ua, üres üveg súly, majd teli üveg súly. Ezt leöntöm forró édesítővel ízesített vízzel/ CUKOR NINCS BENNE/ kigdunsztolom száraz dunsztba és mehet a spejzba. Itt ahány dkg -t kivesz a fogyasztó az üvegből az annyi szénhidrát, hisz csak a barackot kell natúr számolni. Nekünk ezek évek óta bevált receptek, Sokkal jobb mint a bolti.

Ez egy fórumhozzászólás volt, szóval ha valaki felismeri akkor bocs!

Forrás: http://forum.freeweb.hu/forum.fw?mode=hl&f_id=cukorbeteg&t_id=38365&tulaj_id=minyuka&ob=&elso=40&sorok=20&k=

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára