Na, ide kéretik a jó kis receptgyűjtemény! :)))

g

fórum: 

hozzászólások

Szia!

Én múltkor is elküldtem a szerkesztőnek egy heti SBD étrendet, amit én készítettem sima excellbe, azóta sem láttam viszont sajna, pedig nagyon örült neki, hogy megcsináltam. Ha akarod, elküldöm neked a szakácskönyvet, amit szintén megcsináltam. :)

Gombaleves tejszínnel.

- 3 zsenge karalábé ( 400 g)
- 100 g sárgarépa
- 150 g gomba
- 1 csokor újhagyma
- 2 ek olivaolaj
- 1 ek ételízesítő
- só, bors, fél csokor petrezselyem
- 1 ek rizslizst (én elhagytam)
- 2 dl főzőtejszín

A zöldségeket összevágjuk és megpirítjuk olajon. a gomba az utolsó. Felöntjük 1,2 l vízzel. Beletesszük az ételízesítőt és fedő alatt mérsékelt tűzön 20-25 perc alatt megfőzzük. A tejszínben elkeverjük a rizslisztet egy-két kanál főzőlével higítva és lassan a levesbe csorgatjuk. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és 3-5 percig főzzük. A friss petrezselymet összevágjuk és beleszórjuk de ezzel már nem főzzük.

- 45 perc
- 181 kcal
Forrás: Nők Lapja

Humusz- csicseriborsó püré
Keleti recept

- 15 dkg csicseriborsó
- 1 dl szezámpaszta
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 ek, citromlé
- 4 ek. olivaolaj
- 1 kk. pirospaprika
- 1 kk. őrölt kömény
- só
- pár szál petrezselyem

A csicseriborsót 8 órán át áztatajuk hideg vízben, majd lecsepegtetjük. Felengedjük 1,5 liter vízzel, sózzuk, lefedve főzzük 2,5 órán át, míg a szemek szétfőnek. Az elpárolgott folyadékot forró vízzel pótolhatjuk. Ha megfőtt lecsepegtetjök és átpaszírozzuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval. A tetejére kevés pirospaprikát és petrezselymet szórunk.

Joghurtos gombatokány

- 40 dkg gomba
- kis fej vöröshagyma
- kis oliva olaj
- só, bors, curry
- 4 dkg parmezán
- szójalszt vagy valami sűrítő
- 1 dl joghurt vagy tejföl
- 2 gerezd fokhagyma

Vágjuk a gombát vastagabb szeletekre. Kevés olajon dinszteljük meg az apróra vágott hagymát. Adjuk hozzá a gombát majd a fűszereket. Főzzük a gombát puhára, ha kell öntsünk alá vizet és úgy süssük zsírjára. Közben 1 dl joghurtot sűrítsünk 1 ek szójaliszttel vagy szójatejporral és 2 gerezed áttört fokhagymával. Adjuk a megpuhult gombához, öntsünk rá 2 dl vizet és kevergetve főzzük együtt 10 percet, hogy besűrűsödjön. Vegyük le a tűzről és reszeljünk a tetejére 4 dkg parmezánt és fedjük le tálalásig.

Banándesszert

Fejenként egy banánt vágjunk hosszában ketté és minden oldalát pirítsuk meg kevés olajon. Ne sokáig különben szétesik. Vegyük ki óvatosan. A serpenyőben a visszamaradt vajon pirítsunk meg 1-2 dkg mandulát.Ha megpirult, óvatosan adjunk hozzá 1-2 ek. tejszínt, egy kis mandulaaromát és mézet vagy más édesítőt. Lassan melegítsük de ne forraljuk fel. Öntsük a banánokra. Melegen tálaljuk.

Karibi csirke

Keverjünk be egy adag kis darabokra vágott csirkemellet pár gerezg összeaprított fokhagymával, kevés olivaolajjal. Locsoljuk meg rummal!!! Hagyjuk állni egy ideig.
Egy fej vöröshagymát kevés apróra vágott édes és csípős chillivel valamint frissen őrölt gyömbérrel megpirítunk kevés oliván. Hozzáadjuk a csirkét.
Ezek után 1-2 dl kókusztejet összekeverünk szezámolajjal és curry-vel. Ráöntjük a csirkére. Megszórjuk sóval, fekete borssal. 10-15 percig főzzük.
Kókusztejet úgy kapunk, ha kókuszreszeléket vízbe áztatunk és kinyomkodjuk a levét.
Szezámolajat a nagycsarnokban biztos lehet kapni de bio boltban is található. Szerintem sima vagy őrölt szezámmag is megteszi.

Fincsi almakarika

- 6 alma
- 10 dkg dió
- 3 ek édesítő
- 1 dl méz(?)
- 2 dl tejföl
- 1-2 dkg margarin

Az almákat meghámozzuk, közepét kivájjuk és ujjnyi vastagra felszeleteljük. Édesítővel elkevert darált dióba forgatjuk ezeket a szeleteket és margarinnal kikevert jénaiba fektetjük. Sütőbe toljuk és grillezzük. A tejfölt mikroban felmelegítjük és mézzel vagy édesítővel édesítjük vaníliát is tehetünk bele. Külön tálaljuk az almát és a tejfölt. Mindkettőt forrón.

Csokoládés madártej

Hagyományos módon készítjük a habgaluskákat 6 tojás fehérjéből. A visszamaradt tejbe 12 dkg cukormentes étcsokit teszünk. ( 8 személyes recept 1 liter tejecskével). Egy másik nagy tálban a 6 tojás sárgáját habosra keverünk 2 kávéskanál fahéjjal és 6 dkg cukornak megfelelő édesítővel. Óvatosan, állandóan kevergetve hozzáadjuk a csokis tejet. Kis lángon besűrítjük de nem forraljuk. Lehűtjük, hozzá adjuk a habgaluskákat és reszelt csokival díszíthetjük.

Pisztáciás, túrós tekercs

- 25 dkg tehén vagy juhtúró
- 1 doboz mackósajt. 6 gb(van light is belőle)
- 2-3 ek. tejföl
- 15- 20 szem pisztácia

A túrót a sajttal áttörjük, tejföllel lágyítjuk. Vizes késsel, megnedvesített konhyaruhán 1 centi vastag téglalappá alakítjuk. A durvára vágott pisztácia felét rászórjuk és felteketjük mint a piskótatekercset. A többi pisztáciát egy csíkban mögé, a konyharuhába szórjuk és a tekercset beleforgatjuk. Alufóliába csomagoljuk. Lehűtjük. Forró vízbe mártott késsel szeleteljük.

- 20 perc+ hűtés
- 450 kcal (ha a túró és a sajt zsítszegény akkor jóval kevesebb)

Pénteken koktélozós, sex és new york-os csajbuli lesz és én csinálom a kaját. Ma próbasütést csináltam mert iszonyúan kívántam az édeset és persze a többi lány is azt rendelt. Persze lowcarbosat. Annyira finom lett, hogy el is fogyott. A nem diétázó pasik is odáig vannak érte.
Atkinsba nem hiszem, hogy jó, SDB-be jó csak nem az első szakaszba. Nem nagy ördöngősség.

Szóval: A termékajánlóba már írtam, hogy találtam teljes kiőrlésű réteslapot. Ezt félbe vágtam mert nem akartam olyan sokat de 2 félét.
Ehhez csináltam túrótölteléket, persze cukor és zsírmenteset. Ez ment az egyikbe.
A másik almás lett. Ez is cuki nélkül persze, sok fahéjjal. Külön nem írom le a recepteket mert ízlés függő. Pirított korpával sűrítettem és boszorkányos ügyességgel csak egy réteg tésztát használtam. Az almásba pénteken pirított darált diót is fogok tenni. Megsütöttem. A lényeg : az volt a terv, hogy fitt and nett diétás vaníliafagyit adok hozzá mert abban kevés a kalória és szemtelenül finom,de rájöttem, hogy nincs itthon. Ezért Norbi féle update 1 vanítiás pudingot felmelegítettem és azt öntöttem rá. Ilyen isteni édességet még megboldogult anti-diétázó korszakomban sem ettem!
Persze ez főétel, nem desszert de nam sok a kalória benne egy főre számítva.

A budai skálában lévő Kaisersben. A tejtermékes hűtőpultban "a sarokban" . Nem tudom vásárolsz e ott. Megpróbáltam érthetően bekalibrálni.
Az almának kellett egy kis korpa, hogy ne ázzon el a tészta.

Lehet,hogy ez butaság,de én a cukorbetegeknek készült honlapokon szoktam körülnézni recept ügyben.Mivel ők alacsony szénhidrát és zsír tartalmú ételeket fogyaszthatnak,gondolom az nekünk is jó.Sőt,ott a receptekhez pontosan leírják a tápanyag összetételt kalóriában,mert nekik számolniuk kell.

Diétásan elkészített gyümölcsös túrótorta
Hozzávalók: 20 dkg idénygyümölcs (pl. kiwi ), 2 dl diétás befôttlé, 3 evôkanál zselatin, 75 dkg túró, 4 dl tejszín, 1 db citrom leve és reszelt héja, l db narancs leve, folyékony édesítôszer, 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés: Egy kerek lábas alján a karikára vágott kivit körbe szépen elrendezve elhelyezzük, felfôzzük a befôtt levét egy evôkanál zselatinnal (lehet diétás kiwiszörp vízzel higítva), és ráöntjük óvatosan a gyümölcsre, majd hagyjuk kihűlni a hűtôben. Közben törjük át szitán a félzsíros tehéntúrót, keverjük bele a tejszín felét, a narancs levet, a citromlevet, a reszelt citrom héját, a vaníliás cukrot. Kevés (kb. 1 dl) vízben olvasszuk fel a maradék zselatint és keverjük bele ezt is a túrómasszába. Édesítsük ízlés szerint az édesítôszerrel. Ha megdermedt a gyümölcsös zselé, akkor öntsük rá az elkészített túrómasszát, majd visszatéve a hűtôbe 2-3 órát hűtsük (de lehet egy egész éjszakán át is hűteni, hogy teljesen megdermedjen). Ha kész, akkor a hűtôbôl kivéve egy-két percre állítsuk bele a lábast meleg vízzel telt nagyobb edénybe, majd egy lapos tányért ráfogva az egész tortát borítsuk a feje tetejére (jó tanács, hogy éles késsel elôtte egy kicsit az oldalán körbe lazítsuk meg a tortát, váljon el a lábastól). A maradék tejszínt készítsük el habnak és a gyümölcszselé tetejét díszíthetjük még vele. 16 szeletet vághatunk ki belôle.
1 szelet tápanyagtartalma: 675 kJ/160 kcal,
6,1 g fehérje, 10,7 g zsír, 6 g szénhidrát.

Ezt most találtam egy cukorbeteg receptgyűjteményben,ha már a túróról esett ma szó.
Szerintem a félzsíros túró helyett a zsírszegény jobb,és akkor a zsírtart. sokkal kevesebb.

TÚRÓS SÜTI

Fél kg túróhoz két tojás sárgáját adunk és egy-két evőkanál tejfölt. Simára dolgozzuk. Ízlés szerint ízesítjük édesítővel, vaníliaaromával, citromhéjjal, citromlével. Ezek után hozáadunk annyi zabkorpát, hogy még jól keverhető legyen a massza. Kell még bele egy kis sütőpor is. A tojások fehérjét habbá verjük és belekeverjük a túrós masszába. Vékonyan kioljozott teflontepsiben sütjük meg.

TÚRÓPOGÁCSA

25 dkg túrót egy egész tojással eldolgozunk. Jól megsózzuk. Annyi zabkorpát adunk hozzá, hogy jól formázható masszát kapjunk. Lehet adni hozzá sütőport is. Ezután kézzel pogácsaformákat formázunk. Kiolajozott teflontepsibe tesszük a pogikat. Tetejükre reszelt sajtot sütünk. Akkor vannak kész, ha pirosra sültek.

Én ilyet sütök, finom is, jó is nekünk:

Gabi világhírű kenyere
Hozzávalók (16 szelet): 1 csésze (2,3 dl) búzasikér liszt, 1/4 csésze zabliszt, 3/4 csésze szójaliszt 1/4 csésze lenmagliszt, 1/4 csésze búzakorpa, 1 csomag élesztőpor, 1/2 teáskanál cukor*, 1 1/8 csésze kézmeleg víz, 3 evőkanál olíva olaj, 1 1/2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál édesítőpor.
Kenyérsütő gépben: Szórd az élesztőt az edény aljára, öntsd rá a vizet és a cukrot, keverd meg, és hagyd kelni. Ha nem lesz buborékos, használhatsz egy új tasak élesztőt, és nem megy kárba a többi alapanyag. Közben egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat. Add az olajat az élesztőhöz, majd öntsd hozzá a lisztkeveréket. Süsd rendes kenyérsütő programon.
Sütőben: Készítsd el a fenti módon a tésztát, és letakarva pihentesd huzatmentes helyen (vagy langyosra melegített, elzárt sütőben) 45-50 percig. Kb. kétszeresére kell feljönnie. Ezután óvatosan gyúrd át, a sikér miatt másodszor már nem nagyon jön fel a tészta. Tedd sütőformába, és letakarva pihentesd még 30-40 percig huzatmentes helyen. 200 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt sül meg.
Tipp: A cukrot "elhasználja" az élesztő, nem kell beleszámolni a CH-tartalomba.
Nettó CH: 1 szeletben 3,6 gramm.

Ez a husi F. Nagy Angéla receptjeiből való, amit egy újságban olvastam, és már sokszor elkészítettem.
A jó az benne, hogy a családnak is és az Atkinsezőnek is megfelel. Ráadásul nagyon nagy adag, még hat főnek is elegendő. Ha buli van, ezt soha nem hagyom ki.

Hazacsempészett gyros

1-1,5 kg sovány disznóhús, lehet pulyka, v. csirkemell,
Pita
5 dl tejföl, 5 dl natúr joghurt,
őrölt fűszerkömény,
2 fej fokhagyma,
3-4 ek. étolaj
őrölt feketebors, só, citromlé,
Paradicsom, kígyóuborka, kis fej édeskáposzta,
darált pirospaprika.

GYROS husi
a húst vékony csíkokra vágjuk, majd másfél fej fokhagymával,kávéskanálnyi őrölt köménnyel,ugyanannyi borssal, két teáskanálnyi sóval, ugyanennyi citromlével, 3-4 ek. étolajjal összekeverjük,.és néhány órát állni hagyjuk, hogy összeérjen. ( Én este összeállítom, másnap elkészítem.)))
Teflon, vagy grill serpenyőbe tesszük a húst,
átforgatjuk, és felöntjük 3-4 dl. vízzel.
A vizet lepároljuk róla, és a zsíradékában pirosra sütjük.

Öntet:

A fél liter natúrjoghurtot éa fél liter tejfölt összekeverjük, Belereszelünk egy fél hámozott kígyóuborkát, és fél fej fokhagymát, borssal, sóval citromlével ízesítjük.

Gezemice saláta

Összeaprított édeskáposztából, paradicsomból, karikára vágott uborkából gezemicét készítünk.
Az öntetet, a húst, a salátát felváltva adagoljuk a pitába.( A pitát Betöltés elött mikróban melegítsd fel, így szétnyílik). Aki szereti, darált erőspaprikát is tehet bele. (Az uborkát nem kell meghámozni, de én meg szoktam, könnyebb a gyomornak.))))

Nagyon finom sültkrumplival is, ha nincs pita.

tipp: Ha a pitát kockára vágjuk, ráhalmozzuk a húst, az összevágott zöldséget, azután meglocsoljuk az öntettel, máris kész az ízletes GYROS TÁL.

Atknsesek kihagyják a pitát, és a sültkrumplit, és pnt úgy élvezhetik a görög ízeket, mint a többiek!!!!!!
Pitát lehet készen kapni.

Tavirózsa

Sajtos rakott pulykamell

1kg pulykamell,25 dkg trapista sajt 3 tojás,
liszt a panírozáshoz, (zabkorpa) rama margarin a jénait kienni, 2-3 dl tejszín.
Elkészítés:
A szeleteket bepanírozzuk a lisztbe, (zabkorpa) tojásba, és a lereszelt sajtba, és a kient jénaiba rétegezzük.A maradék sajtot rászórjuk és a tejszínnel meglocsoljuk. Rátesszük a tetőt, és kb. 40 percig sütjük. Gáz 3-4 fokozat. Ezután fedő nélkül még 5-10 percig sütjük, amíg egy kicsit megpirosodik a sajt a tetején. Ha kész, letakarjuk, hogy ki ne száradjon. Melegen, és hidegen is nagyon finom.
Ha hidegen akarjuk tálalni, egy pecsenyés tányérra borítjuk, és úgy lehet szeletelni, mint a tortát.
Gondolom, az Atkinsesek szívesen veszik ezt a finom husikát. Tehát liszt egy gramm sincs benne.

Ugyanezt meg lehet csinálni sertéshúsból is, pl karajól, vagy csirkemellből.
Jó étvágyat!!!

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára