A következő ételeket teljesen szabadon fogyaszthatod az első fázisban

  • Mindenféle halat: tonhal, szardínia, hering, hekk, lazac, nyelvhal, pisztráng, szardínia, stb.
  • Mindenféle szárnyast: csirke, pulyka, kacsa, liba, fürj, fácán, stb.
  • Mindenféle tengeri herkentyűt: osztriga*, kagyló*, homár, tintahal, garnélarák, rákhús, stb.
  • Mindenféle egyéb húst: marhahús, sertéshús, bárány, borjú, vadhús, bacon**, sonka**, szalámi**, kolbász stb.
  • Tojást minden formában, sajtokat és zöldségeket a lenti megkötésekkel.

Megjegyzés

* Az osztrigák és a kagylók gazdagabbak szénhidrátban, mint a többi halféle, korlátozd napi kb. 10 dkg-ra.

** A feldolgozott hústermékek, mint a sonka, szalámi, bacon tartalmazhatnak hozzáadott cukrot és szénhidrátot, ellenőrizd. Tartózkodj a nitráttal tartósított hús- és halételektől, mert a nitrát állítólag rákkeltő anyag. Óvakodj a rántott, bundázott húsoktól is (a szénhidrát miatt).

Más engedélyezett élelmiszerek az első fázisban

Sajtok 8-12 dkg sajtot ehetsz meg naponta (zsíros, kemény, lágy, féllágy sajtokat): Cheddar, tehén-, birka- és kecskesajtok, krémsajtok, Gouda, mozzarella, rokfort és más kék sajtok, tejsavó sajtok, kenhető sajtok, Trappista, Eidami, Anikó, bármilyen valódi sajt.

Minden sajtnak van valamennyi szénhidráttartalma. Ennek tudatában határozd meg, mennyi sajtot fogyasztasz naponta. Nagy vonalakban számítva 10 dkg sajt 3 g szénhidrátot tartalmaz. Minél zsírszegényebb, annál több benne a szénhidrát, tehát pl. a fetában több van, mint az eidamiban. A friss sajtok, a házi sajtok és a diétás sajtok (zsírszegényített) nem engedélyezettek az első fázisban.

Zöldségek

2-3 csészényit (1 csésze=2,3 dl) ehetsz a következőkből naponta: lucerna csíra, gomba, endívia, póréhagyma, petrezselyem, paprika, zellerszár, kapor, cikória, retek, snidling, fejes saláta, kínai kel, uborka, sóska.

Egyéb zöldségek

Ha a fenti zöldségekből csak 2 csészével (4,6 dl) fogyasztasz egy nap, ehetsz mellé plusz egy csészével (2,3 dl) az alábbiakból is:

articsóka, babcsíra, bambuszrügy, brokkoli, cukkíni, fehérrépa, fodros káposzta, gyöngyhagyma, hagyma, karalábé, karfiol, kelbimbó, kelkáposzta, padlizsán, paradicsom, paraj, pitypanglevél, póréhagyma, rebarbara, savanyú káposzta, spárga, sulyom, tök, zellergumó, zöldbab.

A nyers, összevágott zöldség tömegét kell figyelembe venni a mennyiség meghatározásakor, lazán megpakolt csésze alapján. A szénhidráttartalom kiszámításakor a nyers zöldséget vedd alapul.

Saláta mellé ajánlott: apróra vágott bacon, pirított szalonnadarabkák, reszelt sajt, reszelt kemény tojás, sült gomba, tejszín.

Fűszerek

Minden fűszer használható, de győződj meg róla, hogy nincs hozzáadott cukor benne.

Konyhakerti fűszernövények

Bazsalikom, fokhagyma, rozmaring, cayenne bors, gyömbér, zsálya, oregano, tárkony, kapor, bors, kakukkfű, stb. (figyelem: 1 gerezd fokhagyma 1 gramm nettó szénhidrátot tartalmaz!)

A salátaöntetekhez használj olajat, ecetet (de ne balzsamecetet, mert az cukrot tartalmaz), citromlevet, fűszereket és friss fűszernövényeket. Ne adj a dresszinghez cukrot.

Zsírok és olajok

Sokfajta zsír, és különösen bizonyos olajok elengedhetetlenek a megfelelő táplálkozáshoz. Az olíva olaj különösen értékes. Minden más növényi olaj megengedett, a legjobb a dió-, a szója-, a szezám-, a napraforgó- (nem finomított!) és a sáfrányolaj, különösen, ha hidegen préseltek.

A vaj is megengedett. A margarint kerüld, nem a szénhidráttartalma miatt, hanem mert hidrogénezett olajokból (transz-zsírokból) készül, amelyek veszélyesek az egészségre.

Nem kell eltávolítani a zsírt és a bőrt a húsokról. A lazac és más hidegvízű halak gazdagok omega-3 zsírsavakban.

Ne feledd, ha zsírszegényen étkezel, akkor akadályozod a zsírégetést és a súlyvesztést.

Édesítőszerek

A következő édesítőszerek engedélyezettek: szukralóz (Splenda), szaharin, ciklamát. A maltóz, fruktóz, (egyéb -ózra végződő természetes édesítők) kerülendők. A cukoralkoholok (pl. maltitol, szorbit) nem befolyásolják a vércukrot, ezért elfogadhatóak. Az aszpartamos édesítőszerek használatát Atkins sem javasolja.

Italok

Legalább 2 liter folyadékot fogyassz naponta a következőkből: szűrt víz, ásványvíz, forrásvíz, csapvíz. Ezen felül fogyaszthatsz még: erőlevest, szódavizet, diétás üdítőitalokat (aszpartammenteset), számolva a szénhidrátokat, koffeinmentes kávét, tejszínt (2-3 evőkanállal naponta) teát, gyógyteát (gyümölcscukor nélkül), citromlevet (2-3 kanállal naponta, egy egész citrom leve 9 gramm CH!).

A koffein instabillá teszi a vércukor szintet, így édesség utáni vágyat okoz, ezért kerüld. A kávépótlók sem engedélyezettek (gabonából van), valamint tilos az alkoholfogyasztás is az első fázisban.

Speciális étkek

A változatosság kedvéért az első szakaszban is ehetsz naponta 10-20 olívabogyót, vagy fél avokádót, vagy 3 dkg tejfölt, vagy 8 dkg (6 evőkanálnyi) tejszínt, vagy 2-3 kávéskanál citromlevet. De csak alkalmilag fogyaszd ezeket, és ha úgy érzed, lassul a fogyás, akkor mérsékeld őket az első két hétben.

Félkész ételek

Bár nagyon fontos, hogy elsősorban feldolgozatlan ételeket egyél, felhasználható néhány félkész étel is. Egyre több cég állít elő egészséges termékeket, amelyek összetételüknél fogva beilleszthetők az első fázisba. De ne feledd, ellenőrizd a szénhidráttartalmat a címkéken, és vedd figyelembe az első fázis szabályait!

hozzászólások

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára