Robbantsunk! – 1. rész

Kéne egy kis energia? Unod már, hogy munka után fáradtan rogysz le otthon, és még a házimunka is hátra van? Annyi mindent szeretnél csinálni, de egyszerűen nem jut rá időd? Vagy úgy érzed, loholsz az élet után? Jó hírem van. Erre mind van megoldás!

A tervezés ereje

A világ akkor működik rendesen, ha mi irányítjuk az életünket, és nem az életünk minket. Te, és kizárólag te döntöd el, mit teszel, mire fordítod az energiád, és mikor milyen irányt vesz az életed. Ha most csendes zúgolódásba kezdesz, akkor csak játszadozz el a gondolattal, hogy ez így van. A tervezésnek az a célja, hogy segítsen dönteni bizonyos helyzetekben, hogy fókuszálni tudd az energiád, hogy szokásokat vezess be az életedbe, és hogy a káoszból harmóniát teremts.

Teendők

 1. Ülj le, vegyél elő egy füzetet vagy darab papírt, és írd össze azokat a tennivalókat, amiket már meg kellett volna csinálnod. Ne pattanj fel közben elintézni ezt-azt, csak írj addig, amíg már végképp semmi elintézetlen nem jut eszedbe.
  Most állítsd őket fontossági sorrendbe. Ha a lista élén álló dolog túlságosan nehezedre esik, válassz egy könnyebbet. Csináld meg teljesen. Most fogd a következő tennivalót, és végezd el azt is. Ez eltarthat egy darabig, de törekedj arra, hogy a lehető legtöbb dolgot fejezd be annyira, hogy már egyáltalán semmi dolgod ne legyen vele. Meglátod, hogy kitisztul a világ!
 2. Vezesd be a „csatatervet”. Ez egy olyan lista, amit minden héten megírsz a következő heti teendőidről. Akár naponta is írhatod, fantasztikus eszköz a kontrollálatlan események féken tartására. Minden, de minden szerepeljen rajta, a mosástól a tárgyalásokon át az edzésig és a nagynéniig bármi, amit arra a hétre tervezel. Ez nem azért van, hogy ne felejtsd el, hanem, hogy lásd, mi mindent muszáj, vagy nem muszáj megtenned a héten. Megeshet, hogy állandóan csalódott vagy, mert nem sikerült pár dolgot megcsinálnod, amit terveztél. Ha csatatervet írsz, egyből kiderül, egyáltalán elvárható-e az a sok-sok minden…
  A napi csatatervet időbeosztással készítsd, így jobban tudod tartani az ütemet. Ne kenődj el, ha nem sikerül mindent mindig elvégezned. Gyorsan megtanulod, mik magad számára a reális célkitűzések, és a kitartás is erősödik idővel!
 3. Vondd be a családot, munkatársaidat a terv végrehajtásába. Csináljatok egy jó kis játékot belőle, és jutalmazzátok meg magatokat, ahányszor elértétek a kitűzött célokat. És azon nyomban tűzz ki újabbakat!

Tankold fel a tested!

A tested olyan, mint az autó. Beleteszed az üzemanyagot, bent mindenféle folyamatok zajlanak, te elindítod, kormányozod, megállítod, sebességeket kapcsolsz, szóval szépen megvagytok. De hiába vagy a világ legjobb pilótája, ha a gépedbe nem tankolsz rendesen, nem fog menni. Ott álltok egyhelyben te és a járgányod, te csak taposod a gázt, és csodálkozol, miért gurultok visszafelé a lejtőn.

Teendők

 1. Reggelizz! Az energiateremtésnek ez az egyik legegyszerűbb lépése. Sok-sok tudományos kutatás bizonyította már be, hogy azok az emberek, akik reggel magukhoz vesznek némi elégethető üzemanyagot, sokkal termelékenyebbek, éberebbek, kevésbé fáradékonyak, és nem annyira levertek, mint szegény reggeli nélkül rohanók. Ha nagyon időszűkében vagy, készítsd össze a tápot este, és edd meg útközben. Hasznos, ha nem csak szénhidrátot veszel magadhoz, attól ugyanis hamar újra éhes leszel.
 2. Egyél legalább háromszor naponta. A négy és az öt étkezés még jobb. Csökkentsd le a szénhidrátot egy időre, pár nap után meg fogod látni, mennyivel több energiád van kenyér, süti, cukor és tészta nélkül.
 3. Vegyél magadhoz sok friss élelmiszert. A készételekből nem sok üzemanyagot tud hasznosítani a tested, és a rostok is nagyon fontosak. Egyél sok zöldséget, bogyós gyümölcsöt, csonthéjast.
 4. Igyál meg legalább 1,5-2 liter vizet naponta. Ha folyadékhiánya van a testednek, fáradtnak, kimerültnek érezheted magad, és néha a fejfájás is erre vezethető vissza.

A gondolat hatalma

A gondolataink és a kimondott szavak hihetetlen erővel bírnak. Gyakran azt gondoljuk, hogy csak leírjuk velük a világot, amit látunk, pedig igazából azt a világot látjuk, amit leírunk. Amit gondolsz és mondasz, meghatározza, hogy érzed magad, mások hogy érzik magukat a közeledben, és azt is, milyen lesz a világ, amit látsz. Ahhoz, hogy energikusan állj az élethez, muszáj hirtelen mást gondolni néha a dolgokról… A negatív gondolatok igazi energiarablók! Hidd el, hogy nagyon egyszerű valamivel kapcsolatban másik nézőpontot felvenni.

Teendők

 1. Fogj egy darab papírt, és írd le azokat a negatív dolgokat, amiket gyakran gondolsz. Ilyenek például a „semmire nincs idom”, „nekem senki nem segít”, „nincsenek kilátásaim”, „ez úgysem fog sikerülni”, és hasonlók. Mindenkinek megvannak a maga kedvencei, írd le a sajátjaidat.
 2. Most olvasd el őket, és végy érzékeny búcsút tőlük. Majd gyűrd apró kicsi gombóccá a papirost, és dobd ki a kukába. Oda valók.
 3. Hírem van. Ezek még csak nem is a te gondolataid. Ha igazak lennének, ugyan miért kelnél fel minden nap, és tolnád tovább az élet szekerét? Ezek általában olyan gondolatok, amiket a szüleinktől hallottunk, vagy jó megoldást adtak valamikor arra, hogy miért nem lehet valamit megcsinálni. Akkor ezzel vége, most új időszámítást kezdünk.
 4. Fogj egy új papírt, és írd le, milyen klassz tulajdonságaid vannak. Ne félj, más úgyse látja, engedd el magad. Biztos van jó sok, nézd meg a barátság, család, munka terén, és mindenhol. Ne hasonlítsd magad másokhoz, nem az a kérdés, hogy mihez képest, hanem hogy jó vagy. Ezt a papírt tedd el valami tuti helyre, és ahányszor letaglózva érzed magad, vedd elő, és legalább egy dolgot írj még hozzá. Tényleg!
 5. Mostantól figyelj arra, mit reagálsz a világ eseményeire. Nem „a te hibád”, hanem „ezt úgy tudjuk helyrehozni…”. Nem „borzasztó dolog történt…”, hanem „a jó hír az…”. Nem „ezt nem lehet megcsinálni…”, hanem „sikerülni fog, ha…”. Lépj át a negatív dolgokon, és fókuszálj mindenben a megoldásra, a pozitív oldalára (mindennek van!). Ahányszor zsörtölődnél, jusson eszedbe, hogy most kell mást gondolni. Egyből szebb lesz a világ, és gyorsabban mennek a dolgok, meglátod!

Soltész Szilvia

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára