Tavaszi hajcihő

Végre itt a tavasz, de legalább is a sapkás-kapucnis időszakkal leszámolhatunk egy időre…

A tél pedig nem kegyes a hajhoz, a fagyos szelek és az az állandó hajszárítás…

Nem, nem kell egyből a fodrászhoz rohanni…

Számos olyan megoldás létezik, amellyel házilag is kényeztetheted a hajad, és némi energiával új életre keltheted a frizurád.

  1. Ritkítsd a hajmosások számát, amennyire lehetséges. Bőven elég a hajnak a heti két samponozás, a túl gyakori hajmosás megfosztja a hajat a természetes olajaitól.
  2. Hagyd a hajad magától megszáradni, amikor épp nem kell elmenned otthonról, a hajszárító eléggé gyilkos szerszám. Lehetőleg mellőzd egy időre a hajsütővas vagy hajvasaló használatát is. Ha rohanásban vagy, és muszáj hajat szárítanod, állítsd a hajszárítót a legalacsonyabb és leghűvösebb fokozatra, és lazítsd fel az ujjaiddal a hajad, hogy hamarabb megszáradjon.
  3. Masszírozd a fejed minden nap 5-10 percet. Ezzel elősegíted a fejbőr vérkeringését, így a hajad minőségét is javítod. Kezdd a halántéknál, majd haladj a fejtetőn át le a tarkóig. Enyhe nyomással, laza körkörös mozdulatokkal masszírozz.
  4. Hajolj le, és keféld át alaposan a hajad a tövektől a hajvégekig. Így elősegíted a fejbőr vérellátását, és a haj természetes olajait egyenletesen oszlatod el a szálakon. Lehetőleg használj természetes szőrből készült hajkefét.
  5. Ne felejtsd el a B-vitaminokat. A B6, a B12, a folsav, a patoténsav és a biotin mind segítenek abban, hogy egészséges, hidratált hajad legyen. Szedhetsz multivitamint, vagy fogyassz B-vitaminban gazdag ételeket, mint a joghurt, a szója, az avokádó, a máj, a dió és a tojás.
  6. Egyél elegendő fehérjét. Ha proteinhiányosan táplálkozol, a hajad könnyen szárazzá és töredezetté válik. Ha már megtörtént a baj, erősíts egy kicsit a fehérje-oldalon: igyál meg naponta egy lowcarb fehérje-turmixot.
  7. Készíts tojássampont! Turmixolj össze egy tojást, egy evőkanál olíva olajat, 1 evőkanál citromlevet, 1 evőkanál glicerin-szappant, fél bögre vizet vagy gyógyteát, és néhány csepp természetes illóolajat – csak az illat kedvéért. Dolgozd be a hajadba, hagyd rajta néhány percig és langyos vízzel öblítsd ki.
  8. A töredezett hajvég minden nő életét megkeseríti. Akkor fordul elő, amikor a védelmet nyújtó szaruréteg „lehámlik” a hajvégekről, és a hajszál szétválik kétháromfelé az alsó néhány centiméteren. Ez általában a túlzott hőhatásnak vagy a rossz hajkefének köszönhető, de természetesen a megfelelő táplálkozás (mint fent) hiánya is sokat ront a helyzeten. A töredezett hajvéget nem lehet újra fénylővé és egészségessé tenni, nincs mese, le kell vágni. Ha nem szeretnél új frizurát, mindössze egy kis frissítésre, egészségesebb hajvégekre vágysz, nem kell feltétlenül a fodrászra hagyatkozni, akár otthon is elintézheted a dolgot. Ne aggódj, mások is csinálják! Fogj egy tincset, és csavard össze. Már látod, hogy kikandikál néhány száraz hajvég, de még fokozhatod a helyzetet, ha a másik kezed mutató- és hüvelykujja közé csíped a tincset, és felfelé végighúzod néhányszor az ujjaid. Most fogj egy éles, hajvágásra készült ollót, és vagdosd le a kiálló hajszálakat. Aztán finoman vágj bele a tincs szélébe, szinte párhuzamosan, de vigyázz, hogy egész keveset „hámozz le” a hajból. Igyekezz minden tincsből ugyanannyit vágni. Azért néhány ilyen akció után már nem árt, ha a fodrász is besegít.

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára