Csábítás lowcarb módra

Tudod, miért ad mindenki csokoládét, bonbont Valentinkor? Mert a csokoládé egy afrodiziákum, azaz vágykeltő szer. A Valentin-nap pedig egy jó alkalom arra, hogy az élet érzéki oldalát is megünnepeljük…

Az afrodiziákum egy olyan étel, ital, fűszer vagy illat, amiről úgy tartják, hogy felébreszti a vágyat és a szenvedélyes érzelmeket. A nevét Aphrodité, a szerelem és szépség görög istennője után kapta, és egyáltalán nem csak a kiváltságosok tudománya ilyen ínycsiklandó elemekkel varázsolni.

Állítólag a libidó és a csokoládé kéz a kézben járnak. Már 1500 éve, az azték és maya kultúrákban is ismerték ezt a krémes, érzéki csemegét. A csokoládé feniletilamint tartalmaz, ami „köztudottan” elősegíti azt az eufórikus érzést, amit a szerelemben tapasztalunk.

De mivel a koncentrált szénhidrát esküdt ellenségei vagyunk, még a szenvedély nevében sem folyamodhatunk ilyen ajándékhoz, ugye nem? Persze, léteznek cukormentes változatok, de ennél sokkal jobb megoldások is vannak. Olyan afrodiziákumok, amelyek ugyanúgy tartalmazzák a vágykeltő elemeket – viszont szénhidrátokat alig.

Articsóka

Van valami nagyon érzéki az articsókában. Ezt a zöldséget kézzel kell enni, miközben lassan, egyesével ízlelgetjük a húsos leveleit. Amikor lehántunk egy levelet, vajba mártjuk, és a fogunkkal leharapdáljuk a gyönge húsát, nagyon erotikus élménnyé tud válni. Hát még, ha a kedvesed eteted vele.

Spárga

A leginkább afrodiziákus jellegű zöldség – ha másért nem, hát a kinézetéért mindenképpen. Úgy tartják, ha három egymás utáni nap spárgát fogyaszt valaki, az rendkívül jó hatással lesz a szexuális életére.

Zeller

Egy erőteljes férfi hormont tartalmaz, ami állítólag rendkívüli csáberővel bír. Madame Pompadour zellerlevessel csábította el XV. Lajost, amikor úgy érezte, alábbhagyott a saját vonzereje. A görög és római időkben is használták vágykeltőként, és a görögök Plútónak, a szex és az alvilág istenének szentelték ezt a zöldséget.

Szarvasgomba

Ez az egzotikus vadgomba valódi izgató hatásáról ismert. A szarvasgombában található kémiai anyag hasonló a férfi nemi hormonhoz, innen nyerte méltó hírnevét. Erőteljes illata után találják meg, és a legfinomabb januárban és februárban.

Osztriga

Az egyik klasszikus szerelmi fogás. A legenda szerint Casanova minden reggel megevett 50 osztrigát egy hölgy kebleiről, nehogy lankadjon vágya és teljesítőképessége.

Kaviár

Úgy vették észre, hogy különleges képességénél fogva stimulálja és táplálja az idegsejteket, amik cserébe megsokszorozzák romantikus érzéseinket. A kaviárnak állítólag erősítő és erotikus hatása van.

Homár

Bizonyos kultúrákban úgy tartják, hogy a homár olyan afrodiziákum, amely a férfiakat vonzóvá és szexivé teszi. A homár elfogyasztásának érzéki élményét már régóta a csábítás előjátékaként tartják számon. A jószágot kézzel fogyasztjuk, és remekül illik hozzá a vajszósz, ami időnként csöpög, és néha muszáj lenyalni az ujjunkról…

Fűszerek

Az erőspaprikát a testre gyakorolt hatása miatt tartják afrodiziákumnak: gyorsabb lesz tőle a pulzusunk és verítékezünk, ami hasonló a szenvedély során tapasztalt fizikai reakciókhoz. A csili ráadásul endorfin is van, ami energiával tölt fel bennünket.

A kardamom nevű fűszer több olyan anyagot is tartalmaz, ami a férfiak szexuális vágyát serkenti és a központi idegrendszert is stimulálja. A gyömbért a gasztronómia Viagrájaként tartják számon, míg a fahéj és a szegfűszeg libidó-növelő tulajdonságáról ismert. A görögök és a rómaiak az ánizsnak is vágykeltő hatást tulajdonítanak, az édesgyökér pedig állítólag a hölgyek vágyait korbácsolja fel. A kínai nők leginkább a szerecsendiót tartják afrodiziákumnak.

Csonthéjasok

A mandulát a szenvedéllyel és a termékenységgel hozzák összefüggésbe, és bizonyos országokban szerelmi erősítőként használják. Kissé keserű illata állítólag vonzó a nők számára. A dió mangántartalmával lépett be a csapatba, és a mogyoró is gyakori szereplője az afrodiziákus recepteknek.

Italok

Egy pohárka bor nagyban hozzájárulhat az este sikeréhez. Meghitt, romantikus élmény, és kis mennyiségben lazító, érzéki hatással bír. A pezsgő pedig a szerelem itala, amióta világ a világ, lefegyverző buborékjaival csökkenti az ellenállást és növeli a szenvedélyt. Dom Perignon így írta le az élményt: olyan, mintha csillagokat innál. Casanova az újonnan meghódított hölgyet pezsgővel itatta, hogy megigézze őt.

Amennyiben szeretnél egy érzéki, felejthetetlen Valentin-napot a kedveseddel, csak készíts valami ínycsiklandót a fenti lowcarb afrodiziákumokból, kanyaríts romantikus díszletet a vacsorához, a többi pedig majd megy magától.

Soltész Szilvia

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára