Sziasztok!

Teljesen újy vagyok ( 4 napos ), és szabadidőm nagy részét a topikok olvasásával, tanulmányozásával töltöm. Eközben akadtam rá egy nagyon komoly, kemény dologra. Biztos sokan olvastátok már, de úgy érzem feltétlenül MINDENKINEK a tudomására kell hozni, mert ha csak a fele igaz is - nagyon félelmetes.

Atkins könyvéből tudtam, hogy az aszpartamot tartalmazó kajákat, innivalókat, édesítőszereket ne használjuk. Valakitől itt már olvastam, hogy az aszpartam káros, de nem ijesztett meg ennyire. olvassátok el feltétlenül az

egészség
eddig megjelent egészség cikkek
Az aszpartam- titok alatt írtakat.

1-2 lényeges mondat:
A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. További összetevői, a fenil-alanin és az aszparginsav pedig mérgezőek
Néhány tipikus termék, amit ezzel édesítenek: szénsavas és rostos üdítőital, joghurt, fagylalt, reggeli készítmények, pezsgőtabletta, sportital, gyerekvitamin(!), lekvár, szinte minden rágógumi, diabetikus termékek, és maguk az édesítőszerek (kevés kivétellel): folyékony, tabletta, kristályos és por variációkban.
Az aszpartam néhány mellékhatása:.
látászavarok, szemfájdalom, fülcsengés, hallásgyengülés, epilepsziás görcsök, migrénes fejfájás, egyensúlyzavarok, memóriavesztés, állandó álmosság, végtagzsibbadás, részleges bénulás, remegés, depresszió, ingerlékenység, agresszió, álmatlanság, fóbiák, szapora szívverés, légzési nehézségek, hányinger, hasmenés, véres széklet, hasfájás, nyelési fájdalom, bőrviszketés, kiütések, asztma, herpesz, tályog, menstruációs zavarok, a haj elvékonyodása, hajhullás, hirtelen súlyvesztés, fokozatos súlygyarapodás, fájdalmas vizelés, túlzott szomjúság, bedagadt lábak, visszafordíthatatlan agykárosodás, születési rendellenességek, gyomorfekély, izületi fájdalmak

fórum: 

hozzászólások

Én is tanácstalan vagyok, hogy akkor mit is használjak cukor helyett. Mindig elfelejtem ennek a csomó vegyületnek a nevét, amikor el akarom dönteni egy édesítőről, hogy az jó vagy nem. Olyan jó lenne, ha itt név szerint összegyüjtenénk azokat az édesítőszereket, amiket lehet használni.
Én pl. talán azt hiszem, hogy a Süssina nevű az jó. Mi a véleményetek?
Valaki nem tudna ajánlani egy folyékony halmazállapotút, amit nyugodtan lehet használni?

Kedves Elise,
A Polisweet, Süssli, Huxol, Glukonon jó édesítőszerek. A Süssinában van ciklamát is, de szerintem is nehéz olyat találni, amiben csak megengedett anyag van. Nekünk is van itthon most Süssina. A Polisweet nagyon bevált, tésztákba, főzéskor, stb. (Ez folyékony.)
Aszpartam mentes rágógumit lehet kapni a Lidli-ben. (JetGum) Nem világbajnok, de élvezhető.
Összességében nekem eddig ezek nagyon jól beváltak. 9 hónap alatt 21 kilót fogytam, a laboreredményeim szuper jók. Immunstátusz vizsgálatom is volt a nyáron, az sem mutatott semmi rosszat.

csütörtök - 12:49

aszpartam

Csak úgy hozzátenném, hogy se a fenilalanin se az aszparaginsav nem mérgező, mind a kettő természetes aminosav, a fenilalanint a szervezet nem tudja magának előállítani, ezért ezt kívülről kell bevinni (nagyon kevés ember érzékeny rá, átlagosan 10000-ből 1, azok akik egy fenilketonuria nevű betegségben szenvednek), a metanol valóban mérgező, de az a kis mennyiség, ami az aszpartámból képződik nem lesz halálos senkinek. Több másik cikkben olvastam, hogy az aszpartám be van tiltva Új-Zélandon és Ausztráliában, de ez sem igaz, ott is ugyanúgy engedélyezett. Még azt is hozzátenném, hogy egyetlenegy olyan kutatás sincs, ami minden kétséget kizárólag bizonyítaná, hogy az aszpartám rákkeltő. Továbbá a magyar és az európai gyógyszerkönyvben is hivatalos édesítőszer! (nálam ez minden kétséget kizár: gyógyszerészhallgató vagyok :-) ) Jah és mégvalami: a fenti cikk eredeti teljes tartalma (ami itt fellelhető: http://lowcarb.hu/cikkek/egeszseg/az.aszpartam-titok ) azt is tartalmazza, hogy az aszpartam génmanipulált (???), ami jó nagy marhaság, mivel az aszpartam egy mesterséges kémiai anyag, amely gént, géneket nem tartalmaz, így nem is lehet génmanipulált... szóval az egész egy nagy maszlag, továbbra is nyugodt szívvel együnk aszpartámot, mert ennek legalább nincs olyan undorító utóíze, mint a szacharinnak...

Lehet, hogy már közben kinyomoztad... a Lidli minden nam 8-tól 20 óráig van nyitva.
Köszi a dicséretet. Igen, eléggé betartottam a szabályokat, de nem számoltam a ch-t csak az első 2 hétben. Most már eszem kenyeret, amit én sütök Graham vagy teljes kiörlésű lisztből. Néha megajándékozom magam egy kis tésztával, túró rudival, de csak azért, mert babát szeretnénk és azt mondta az orvosom, hogy fel kell tölteni a szénhidrát raktáramat.

szia!

nem, nem nyomoztam ki, úgyhogy köszi. ez vonatkozik a hétvégére is? németországban és ausztriában ismerem, és szerettem nagyon az áruházat.
a kenyeret géppel vagy kézzel sütöd?
a babáért mindnre képesnek kell lenni valóban! még a túró rudit is le kell nyomni:-)
szóval csak így tovább. A Tiétek valóban szent és gyönyörű cél:-)))

Hozzávalók (16 szelet): 1 csésze (2,3 dl) búzasikér liszt, 1/4 csésze zabliszt, 3/4 csésze szójaliszt 1/4 csésze lenmagliszt, 1/4 csésze búzakorpa, 1 csomag élesztőpor, 1/2 teáskanál cukor*, 1 1/8 csésze kézmeleg víz, 3 evőkanál olíva olaj, 1 1/2 teáskanál sütőpor, 1 teáskanál só, 1 evőkanál édesítőpor.
Kenyérsütő gépben: Szórd az élesztőt az edény aljára, öntsd rá a vizet és a cukrot, keverd meg, és hagyd kelni. Ha nem lesz buborékos, használhatsz egy új tasak élesztőt, és nem megy kárba a többi alapanyag. Közben egy tálban keverd össze a száraz hozzávalókat. Add az olajat az élesztőhöz, majd öntsd hozzá a lisztkeveréket. Süsd rendes kenyérsütő programon.
Sütőben: Készítsd el a fenti módon a tésztát, és letakarva pihentesd huzatmentes helyen (vagy langyosra melegített, elzárt sütőben) 45-50 percig. Kb. kétszeresére kell feljönnie. Ezután óvatosan gyúrd át, a sikér miatt másodszor már nem nagyon jön fel a tészta. Tedd sütőformába, és letakarva pihentesd még 30-40 percig huzatmentes helyen. 200 fokos sütőben kb. 35-40 perc alatt sül meg.
Tipp: A cukrot "elhasználja" az élesztő, nem kell beleszámolni a CH-tartalomba.
Nettó CH: 1 szeletben 3,6 gramm.

Isteni finom és sokáig friss marad!!!!

Megvan az utca! :)

Mindenképp ajánlom, jóval kevesebb CH-val ehetsz kenyeret is az első szakasz után!! A szejtán(búzasikér) 550 FT-ba kerül, de attól lesz jó a kenyér. A többi alapanyag elég olcsó és mindent megkapsz bioboltban. Nagyon fini, jobb mint a fehérkenyér!

Ezekről én is hallottam, ezért gyorsan le is szoktam a Canderel-ről. Mostanában Huxol nevű édesítőt használok. Ez létezik folyékony, tabletta és tasakos kiszerelésben is, amelyben 2 kockacukornak megfelelő mennyiségű por van. Állítólag ciklamát és szaharin van benne.

Sziasztok!

bige!
Tényleg bejött nekem néhány dolog, abból, amit írtál.
5 napja nem eszek Canderelt és elmúlt a szorongásom és az alvászavarom.
Hol lehet pontosan megtalálni ezt a cikket?

Meg tudjátok mondani, hogy Lidli van Bp-n is valahol, vagy a legközelebbi Dunaharasztiban van? A rágó érdekelne engem is.
Esetleg milyen aszpartam mentes édességet fedzetetek fel?
Tudom, sokat kérdezek. :) Előre is köszönöm a válaszokat!

Szerintem pedig nem érdemes. A cikk szinte szóról szóra megegyezik azzal a pánikkeltő írással ami számos helyen megtalálható a neten.

Én inkább az alábbit ajánlanám:
http://www.mcd.hu/cukbet_magazin/2004/040910/cikkek/020.htm

Orvosi álláspont, és számos amúgy komoly biológiai tévedésre világít rá a fent említett írással kapcsolatban is. Megemlítik azt a ritka betegséget is ami 8000 emberből egynél fordulhat elő és a lebontás során problémát okozhat de nem fog csak úgy egykettőre belehalni...(ha jobban belegondolunk mindenkinek csak aszpartamot kéne fogyasztania, ugyanis a cukorbetegség ennél nagyságrendekkel gyakoribb,szóval veszélyesebb:) - na jó ezt csak viccnek szántam)

(amúgy nagyapám 50 éve cukorbeteg, előtte imádott minden cukrosat, azóta ezekkel az édesítőkkel tömi magát és bizony semmi baja tőlük..)

én úgy gondolom, hogy igaz a nem zörög a haraszt... mondás. főleg, hogy annyi mindent megeszünk, ami káros, hogy ha valamiről kiderül, hogy talán az, akkor én legalábbis inkább kihagyom. attól biztos nem lesz bajunk. nem hinném, hogy nagy port kavarna fel, ha egy legyintéssel elintézhető lenne. ( persze én laikus vagyok, tán ezért tudok nagyon megdöbbenni egy-egy ilyen információtól. )

Valóban? ha összeszedem neked az összes vészjósló írást, az jönne ki hogy szinte SEMMIT nem ehetsz. cukor, só, tejtermékek, szóják, húsok, tészták, tojás, hüvelyesek - mindről van milyenborzasztóankáros elrettentő cikk.

Ha már a cukor-aszpartam dolognál tartunk, már önmagában a finomított cukortartalom sem természetes, gondoljunk csak bele, a természetes formában megtalálható növények többségének cukortartalma (a nemesítések, termesztés előtti) korszakban alacsonyabb (mediterrán vidéken magasabb, de többségünk nem is krelol alkat..) ráadásul a gyűjtögető vadászó életmód egész napos mozgást követelt meg és az ember szervezete pár millió év alatt erre állt rá, az hogy az utóbbi cirka 5 ezer évben hirtelen hatalmas technológiai fejlődésen mentünk keresztül fajunk biológiai fejlődése messze nem kezdte el követni, és a természetes folyamatot is tovább lassítottuk a természetes szelekció erős kiküszöbölésével az orvostudomány, stb segítségével, és a génállomány bizony erősen leromlott továbbá megváltozott környezetei feltételek közt vagyunk kénytelenek élni. A szervezetünk pedig még az esőerdőkben bóklászó kevés vad törzsek szintjén van,(pontosabban alatta mivel az ő szelekciójuk szinte gondtalan volt, nincsenek civilizációs betegségeik) ellenben az a közeg ahol élünk teljesen más. Így aztán nem is ismerek igazán olyan embert akinek az életében még ne lett volna olyan betegsége amibe bármiféle gyógyítás nélkül ne halhatott volna bele (egy mezei influenza, tüdőgyulladás is elég ha kb olyan szinten vagyunk képesek gyógyítani mint a csimpánzok az erdőben).

Tulajdonképp a lowcarb diéta is egy visszatérés a régi életmódra, mivel az összetett szénhidrátok (tészták cukrok) egyszerűen nem léteztek természetes formában, illetve nem voltak hozzáférhetőek. A rendszeres testmoztgás is ezért szükséges, mivel a szervezetünk még arra a régi sokat mozgós életmódnál tart biolgógiai szempontból.- SZERINTEM:)

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára