Karácsonyi angyalképző

A Karácsony igazából a szeretetről, kellemes családi összejövetelekről és az ünneplésről szól. A színfalak mögött pedig lázas szervezkedés, bevásárlás, tenger házimunka zajlik, és ez sokszor meglehetősen embert próbáló feladat. Az alábbi tippekkel abban próbálunk segíteni, hogy több energiád maradjon élvezni az ünnepeket.

Nézz szembe a tennivalókkal. Halogatni a bevásárlást, vagy „majd csak lesz valahogy” alapon az utolsó pillanatra hagyni mindent egyenes út a stresszhez és a veszekedésekhez. Ha még mindig nincs terved, bevásárlólistád, és le vagy maradva az ajándékokkal, akkor tessék nekiállni. Vegyél elő egy darab papírt, számold össze a Karácsonyra fordítható keretet, és tervezd meg, kinek mit veszel ajándékba, mit fogsz főzni, vagy mit viszel a vendégségbe. Jó ötlet előre kitalálni a Karácsony előtti és utáni napokra is a főznivalókat, így nem kell a napi bevásárlással bajlódnod, amikor épp az utolsó ajándékokat vennéd meg.

Ha nagyobbacska a család, és nincs hagyományos „menetrend” az ünnepekre, úgy beszéljétek meg, ki mikor kit lát vendégül, hogy mindenkinek jó legyen. Ha gáz van, fontold meg, hogy inkább te engedj. A lényeg, hogy nyugalom legyen, valaki főzzön valamit, és mindenki tudja, hogy kinél kell összegyűlni. A többi nem fontos, komolyan.

Vond be a gyerekeket az előkészületekbe. Készítsetek együtt karácsonyfadíszeket, segítsenek a főzésben (inkább állj neki hamarabb, és akkor nem leszel velük türelmetlen), és bármilyen esetlen is a végeredmény, csomagoljátok együtt az ajándékokat. Ha nagyobbak a gyerekek, osszátok fel a tennivalókat, készítsetek egy tervet az előkészületekre: minek mikorra kell meglenni.

Amit csak lehet, készíts el szerda és csütörtök este, hogy 24-én már ne kelljen egész este a konyhában szaladgálnod – pláne, ha dolgozol még aznap. A takarítást, az aprósüteményeket, az ajándékcsomagolást és az ünnepi menük előkészíthető fázisait érdemes előre megcsinálni.

Szánj egy kis időt magadra. Időnként fel kell töltődnöd, hogy legyen miből adnod – szellemileg és fizikailag egyaránt. A nagy rohangálás, sürgés-forgás közepette gyakran a magunkkal való törődést hagyjuk utoljára. Merülj el néha egy kád illatos fürdőben, menj el a barátaiddal egy jót beszélgetni, és időben jelentkezz be a szépészkedésre, mert az ünnepek előtt ugye teljes az őrület a fodrásznál és a kozmetikusnál. Fontos, hogy pont ilyenkor különösen szépnek és ápoltnak érezd magad, a kisugárzásod is egész más lesz.

A Karácsony egy meglehetősen érzelmes dolog. A gyerekek izgatottak, a felnőttek szomorkodnak néha, és nem alakul mindig minden úgy, ahogy elterveztük. Ha igazán megértő vagy, és nem veszel fel olyan dolgokat, amiért egy rendes hétköznap leharapnád a másik fejét, ezek a furcsa hangulatok hamar megoldódnak. Koncentrálj a kellemes, pozitív dolgokra, a bosszantó eseményeknek pedig ne szentelj fi gyelmet. Még jobb, ha egyszerűen a humoros oldaláról közelíted meg, amit csak lehet.

Sok bosszúságtól kímélheted meg magad, ha „gyerekbiztossá” teszed a lakást. Ilyenkor a porontyok még izgatottabbak, rohangálnak, dobálóznak, minden új játékot kipróbálnak. Nézz végig a lakáson, és vedd számításba, milyen malőrök eshetnek meg a karácsonyfa, a terített asztal, a mellékhelyiségek vagy a konyha tájékán. Ha előre felkészülsz, nyugodtabban telik a vendégség.

Gondolj azokra, akik esetleg egyedül töltik a Karácsonyt. Biztosan boldogok lesznek, ha meghívod őket Szentestére, és a családnak sem lesz ellene kifogása.

Találj ki saját „hagyományokat” az ünnepekre. Van valami felemelő abban, amikor tudod, hogy kár is kísérletezni a bejglivel, azt anyu süti, mindenkinek, nagyüzemi mennyiségben. Alakíts ki bizonyos családi rituálékat, amit megszoknak a gyerekek, és így magától értetődő lesz sok dolog – hánykor van a vacsora Szenteste, mikor bontunk ajándékot, mikor és ki díszíti a fát, stb. Ez nagyban csökkenti az ünnep improvizatív jellegét, ami ilyenkor kifejezetten előnyös.

Ne gondold, hogy egyedül a te dolgod Gyönyörű Karácsonyt varázsolni a családnak, mert ez mindenki közös bulija. Élvezd az ünnepeket legalább annyira, mint bárki más, akivel ünnepelsz. Engedd el magad, és mosolyogj. Sokat.

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára