A valódi Atkins

Az nem lehet a természet rendje, hogy ha nem akarunk elhízni, mindig éhesnek kell lenni. És az sem igazságos, hogy ha fogyunk, soha nem onnan megy le, ahonnan szeretnénk. Ha már te is unod a kudarcokat, próbáld ki ezt!

Manapság minden médiában lehet az Atkins diétáról olvasni, hallani. Megmondom őszintén, ilyenkor inkább elfordítom a szemem és a fülem. Nem mintha nem érdekelne a téma, hiszen már több mint 2 hónapja az Atkins táplálkozási szemlélet szerint élek, de ezek a műsorok és cikkek féligazságokat és tévhiteket közölnek. A legtöbb, amit egy átlagos ember megtudhat ezekből az, hogy nem szabad mást enni, mint húst hússal, tilos a zöldségek, gyümölcsök, tejtermékek fogyasztása és hogy ez mennyire egészségtelen. Kérlek, ismerd meg a valóságot az Atkins diétáról, hátha neked is segíthet!

Kevesen tudják, hogy ez nem új felfedezés, Dr. Atkins a Magyarországon is megjelent könyv elődjét először a hetvenes években adta ki az Egyesült Államokban. Nagy botrányt kavart azzal az elképzelésével, hogy nem a zsírtól, hanem a szénhidrátoktól hízunk, de számos emberen segített élete során ezzel az elmélettel.

A legfontosabb, amit szinte mindenhol elfelejtenek megemlíteni az, hogy az Atkins diéta valójában nem is diéta, hanem egy életforma, ami 4 táplálkozási szakaszból áll, és elengedhetetlen része a mozgás. Keress olyan sportot, amit szívesen csinálsz, ez akár gyors séta, vagy kerékpározás is lehet.

Az első fázisban a napi bevitt szénhidrát mennyiségét 20 gramm alatt kell tartanod. A húsokban nincs szénhidrát, ezért főként ezeket fogyaszthatod, de mellé mindennap ehetsz zöldségeket, tojást és sajtot is. Pár nap alatt a szénhidrátszegény étkezés hatására kialakul a lipolízis, ami maga a zsírégetés. Ezalatt ugyanolyan energikus leszel, mintha több szénhidrátot ennél, miközben a szervezeted a zsírokat bontja le, tehát fogyni kezdesz.

A szigorúbb első időszak után következik a második: a folyamatos fogyás fázisa. Ebben a szakaszban a napi bevihető mennyiséget hetente növeld 5 grammal. Az első hétben tehát 25 grammot ehetsz naponta, ha a fogyás folytatódik, akkor a következő héten újabb 5 grammal továbbléphetsz. Már több zöldséget, sajtot, olajos magvakat, bogyós gyümölcsöket fogyaszthatsz, a fogyás üteme pedig szépen folyamatosan lassul.

A harmadik szakaszban, az előkészítő megőrzés során 10 grammal emeld a szénhidrát mennyiségét hetente, közben sasszemmel figyeld a mérleg változásait. Ez azért fontos, mert így tudod meghatározni azt a rád jellemző kritikus szénhidrát értéket, amely túllépése után a fogyás megáll, illetve a hízás elindul. Ez lesz az az érték, aminek a közelében kell maradnod, ha nem szeretnéd visszahízni a leadott kilókat. Egyénenként változik, ki mennyi szénhidrátot fogyaszthat naponta, ha nem akar ismét gömbölyödni.

Mire a 4. fázishoz érsz, megtanulod, mennyit és mit ehetsz a hízás veszélyei nélkül, és azt is, mit tegyél, ha esetleg felkúszott pár kiló. Így kontrollt nyersz egy életre a súlyod felett, ezért is nevezzük az Atkinst táplálkozási hozzáállásnak, nem diétának.

Hoxa

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára