Sziasztok!

Bocsánat, ha már valahol megválaszolásra kerültek a kérdéseim, akkor majd törlöm a topikot.
Nincs a fórumolvasók között véletlenül egy orvos vagy dietetikus vagy hasonló vagy egy bölcs szakavatott?

A ketózisról szeretnék pár dolgot megtudni, mert Atkins könyve, bármennyire részletes is, nem ad választ mindenre, legalábbis egy laikusnak nem.
Ha tehát üres a glikogén raktár, megkezdődik a zsírbontás, lipolízis, aminek a melléktermékei a ketonok, vagyis ezért lehet ketózisnak is hívni. A zsírból a szervezet a saját számára elő tudja állítani a pl. az agyműködéshez, izommunkához szükséges teljes glükóz mennyiséget? (Én úgy érzem magamon, hogy nem igazán) És ha ez így van, akkor szervezetünk először nem az Atkins-diéta magas zsírbeviteléből alakít magának glükózt? Miért nyúlna saját zsírtartalékaihoz, ha a gyomorba beérkezik egy csomó zsír?
Olvastam, hogy Keto-phan a neve a ketoncsíkanak. Én nagyon szeretném tesztelni magam, de eddig sehol nem találtam ilyen tesztcsíkot és a patikában úgy néznek rám, mintha kínaiul beszélnék. Budapesten lakom, itt meliyk gyógyszertárban lehet ilyet kapni vagy megrendelni?

fórum: 

hozzászólások

Szia 3athlete!

Látom végre szakértővel állok szemben! Már háromszor elolvastam amit írtál, még mindig nem értek azonban mindent.
Ha a zsírbontás csak aerob munkával lehetséges, akkor aki nem sportol az hogyhogy mégis fogyogat? Az atkinses bevezetőben engedélyezett 20 g szénhidrátból, hogyan gazdálkodja ki a szervezet az agy és a többi szerv energiaellátását? Tudtam, hogy aerob mozgás kell, de az általad leírtak még jobban ösztönöznek majd, hogy ne sumákoljam el az edzést. Miért érzem sokszor úgy, hogy kevesebb energiám van, mint Atkinsezés előtt? Pl. ha nekiindulok egy lépcsőnek, vagy biciklizni kezdek, sokszor "energiaszomjam" van, meg kell állnom, lassítani kell, mert úgy érzem, hogy az izmaim nem kapnak elég energiát? Amikor 40 perc után beindul a zsírbontás, az mennyi ideig tart és mennyi zsír bontódik le mondjuk egy 1 órás sportolást követően? Ha jól értelmeztem amit írtál, azért az Atkinsben is vigyázni kell a zsírok és fehérjék túlzott bevitelével (nekem is ez volt a személyes megérzésem), mert ha túl sok kalória jön össze, nem lesz fogyás? Bocsánat, hogy ennyi kérdést összehordtam, de úgy megörültem, hogy valaki végre választ adott az engem érdeklő kérdésekre.

Szia Brenda,
Próbálom nem szakzsargonnal teletűzdelve fogalmazni... :-)
A szénhidrát- és zsírbontás együttesen van jelen, de a kezdeti időszakban az előbbi, később az utóbbi van túlsúlyban.
A zsírbontás pontosan addig tart, amíg a munkavégzés (az alapanyag-cseréhez szükséges energia fedezésén felüli felhasználás) indokolja. Vagyis a teljes edzés időtartama alatt (kb. 40-45 perctől felfelé). A mértékét a kalóriafogyasztás határozza meg: az adott edzésmód kalória-felhesználása. Vagyis az aerob sávon belül maradva magasabb intenzitással több kalóriát fogyasztasz. Ezt egy jól beállított kardiofunkciós órával mérni is tudod (már ha van rajta kcal funkció is).
A vércukor-szint állandó, akár Atkins-ezel, akár nem. Ezt a hasnyálmirigy hormonjai (inzulin, glukagon) tartják egyensúlyban. Ha leesik a vércukor-szint, beindul a fehérjebontás (cukor előállítás), az izomglikogén átalakítása glükózzá (a szénhidrát glikogén formájában raktározódik a májban és az izomban). Vagyis a szervezet nem a 20 g-ból fedezi a szükségletet.
Zsírok bontásából is el lehet jutni a glükózig, csak sokkal lassabban és összetettebb úton.
A túlzott bevitel nincs összefüggésben a tápanyag fajtájával (szénhidrát, zsír, fehérje), csak a kalóriamennyiséggel. Ha fogyni akarsz, egyszerűen "csak" kevesebbet kell bevinned, mint amennyit felhasználsz.
További kérdés? :-)

Szia Triatlonos,

Köszönöm a kimerítő választ.
Van Polar órám, és azzal járok futni stb. és mindig pittyeg, ha elhagyom az optimális zsírégető tartományt, általában a fölső határt szoktam átlépni.

Összességében tehát mi is a véleményed az Atkins diétáról? Mert ha jól értem, nem tartod "egyedül üdvözítőnek", fontosabb a hagyományosan elfogadott energiamérleg elmélet.
Te egyébként atkinsezel vagy csak nézelődöl errefelé? Láttam, hogy triatlonozol és aikidózol, meg TF, akkor nem lehetsz valami kövér...

Szia,
Az energiamérleg mellett nem mindegy a "mit" és a "mikor" sem. Ez viszont már lerágott csont.
A diétáról nem nagyon hangoztatnám a véleményem, mert az a legkevesebb, hogy persona non grata lennék...
Maradok a "pusztán szakmai érdeklődés" -meghatározásnál.
A 68kg az már kövér? :-) Bár van olyan számítási mód, ami szerint a TTI-m már a túlsúlyos kategóriába tartozik...

Irígylem a 68 kilódat (jó sovány lehetsz), én a 62 kilóért "küzdök". Hirtelen híztam nagyon sokat, így bízom benne, hogy ugyanolyan gyorsan le is fog menni, mert még nem "szokott meg nálam". Az Atkinsen kívül eddig más nem hozott sikert, és az összes többi fogyókúra mellett éhezni kell, itt pedig sosem éhes az ember. Ha más előnye nincs is, ez mindenképp az. Én meghízásom előtt még aktívan sportoltam (futás, úszás, kerékpár, taekwon-do) és egyébként én is a mozgásra esküszöm, mindig azzal tudtam kordában tartani a súlyomat. Az a gond, hogy plusz sok kilóval nem tudom a korábbi sportolást folytatni, talán a bicózás biztonságos csak, (kétszeres bokaszalag szakadás az eredménye az eddigi "próbálkozásaimnak") . Köszi a segítséget. Esetleg magánüzenetben megírhatnád mi a véleményed az atkins-diétáról, hogy ne kelts vele felháborodást a fórumon, mert tényleg mindent tudni szeretnék ennek az elméletnek a buktatóiról is. (Számos írást elolvastam amerikai honlapokon Atkinsről és különös haláláról, hisz nem tudni vajon a saját diétájába halt-e bele tul. képpen.)

Szia,
Privi ment. Amúgy az ilyen esetekre jó a kerékpár - ahol a maximális pulzusodat is 20-szal a futás közben jellemző max. alatt tudod tartani - és az úszás - ahol a kerékpáros max.-10 érvényes. Kíméli az ízületeket-szalagokat és könnyebben maradsz aerob sávban. A gyaloglás (esetleg nordic walking) is jó, csak figyelj a cipődre!
Hajrá!
3athlete

Szia,
Ez azért ennél bonyolultabb: a mellékvesekéreg egyik hormonja (kortizol) pl. serkenti a glikoneogenezist (fehérjéből cukor), gátolja az izomglikogén felhasználást. Ja, bocs az elejéhez tartozik: glikogén formájában raktározódik májban, izmokban - vércukor-szint csökkenésre reagál glikogénből glükózzá alakítással (glikogenolízis). A zsírok bontásából el lehet jutni a glükózig, de csak aerob úton. Ha olyan edzést végzel, ahol anaerob tartományban vagy, csak a szénhidrát-felhasználás lehetséges. Ugyanehhez tartozik, hogy a zsírbontás (aerob munkavégzés közben) csak kb. 3/4 órányi folyamatos munkavégzés után indul be, addig a szénhidrát-felhasználás dominál. Nem a zsírbevitel nagysága a lényeg, hanem a kalóriamennyiség: ha a felhasznált kevesebb, mint az igény, úgy is beindul a kívánt fogyás.
A megoldás: kisebb adagok és zsírégető (aerob, hosszan tartó) edzés.
Remélem, segítettem valamit.

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára