A formás lábak titka

A formás lábak titka

A legtöbben azokat a testrészeinket szeretjük edzeni, amelyek már eleve fittek és erősek, és sajnáljuk az időt azokra a területekre, amiken igazán dolgozni kéne. Mivel a nők többsége deréktól lefelé küzd problémákkal, a lábak formálása túl könnyen esik a nem-szeretem kategóriába.

Persze, hálás dolog gyors eredményeket látni a tükörben, de a testformálás csak egészként, harmóniában teljes. És gondolj csak bele, milyen jó érzés nekiiramodni egy hirtelen futásnak, elképzelni, ahogy a láb izmai megfeszülnek, kirajzolódnak. Ha tudatosan nekifogsz egy rendszeres, láb- és farizmokat célzó programnak, előbb-utóbb gyönyörködhetsz is az eredményben. Nem az számít, milyen gyorsan, hanem az, hogy haladsz, és kitartó vagy.

Természetesen vannak olyan tulajdonságai a lábunknak, amivel egyszerűen együtt kell élni, mint például a hossza. Nincs az a mennyiségű edzés, amitől egyetlen centit is nőne a láb, viszont megteremtheted az illúziót azáltal, hogy karcsúvá és feszessé teszed őket. Ha vastag lábaid vannak, kevés az esélye, hogy őzgida-vékonyra tornászd őket, de ez nem baj, valószínűleg a tested arányaihoz nem is illene. A lényeg, hogy különböző kardió-edzésformákkal jó tónusba hozzuk és zsírtalanítsuk a lábakat. Ez azért is nagyon hasznos, mert a cellulitisre hajlamosak így tehetnek a legtöbbet a baj megelőzésére és kezelésére a lowcarb táplálkozás mellett.

Ha a lábaid izmosak, a köztes hájtól azok a kardió mozgásfajták szabadítanak meg, amelyek a láb izomzatát komolyan igénybe veszik, mint az ugrókötelezés, a lépcsőzés, a kocogás. Ha úgy érzed, bőven van mit tenni azért, hogy lábaid formásak és tónusosak legyenek, kezd az itt következő gyakorlatokkal. Ezekkel jó ideig ellehetsz, mindössze az ismétlésszámot igazítsd aktuális edzettségi szintedhez. Ha heti háromszor rászánod magad a tornázásra, és kiegészíted némi kardióval, a siker garantált.

1. Kitörés

Kitörés 1.Kitörés 2.

Állj harántterpeszben, a hátsó lábfejed lábujjhegyen, a súlypont középen legyen. Ügyelj a testtartásra, a popsi legyen behúzva, ne dőlj előre. Ebből a helyzetből térdhajlítással ereszkedj le és emelkedj vissza, úgy, hogy a térded közben ne érjen le. A gyakorlatot 15-20-szor végezd el, utána a másik lábbal is ismételd meg. Ez a combot és a feneket erősíti.

2. Guggolás terpeszben

Guggolás terpeszben 1.Guggolás terpeszben 2.

Ez a gyakorlat a belső combot erősíti. Nagy terpeszben állva fordítsd kifelé lábfejedet, enyhén hajlíts be a térded. Ebből a kiinduló helyzetből ereszkedj le, majd emelkedj vissza kiinduló helyzetbe. A gyakorlatot 20-30-szor ismételd meg, ügyelve, hogy közben ne nyújtsd ki teljesen a térded.

3. Fenékgyakorlat térdelve

Fenékgyakorlat térdelve 1.Fenékgyakorlat térdelve 2.

Ereszkedj négykézlábra, egyenes háttal, alkarodra támaszkodva. Emeld fel lábad derékszögben tartva, majd engedd vissza a kiinduló helyzetbe anélkül, hogy leérne a térded a földre. Ne lendítsd, a fenékizomra koncentrálva végezd a gyakorlatot. Figyelj arra, hogy a hátad egyenes maradjon, ne homoríts. 20-szor ismételd, majd válts lábat.

4. Vádligyakorlat

Vádligyakorlat 1.Vádligyakorlat 2.

Kapaszkodj meg egy arra alkalmas bútordarabban. Féllábon állva (enyhén hajlított térddel) emelkedj magas lábujjhegyre, majd pár másodpercig tartsd meg és ereszkedj vissza. Igyekezz minél kevésbé kapaszkodni, és inkább a lábizmok segítségével végezni a gyakorlatot. 15-ször ismételd, felváltva mindkét lábbal.

Fotó: Berzay

A gyakorlatokat bemutatta:
Tóth Szilvia, a MOM Wellness személyi edzője

diet