Jobb, ha nem is dörzsölöd

A hazai piacon elérhető, a modellválaszték zömét jelentő, nagyban reklámozott, „motoros fogkefék” szónikusak. Ugyanakkor léteznek ún. ultrahangos fogkefék is. Ez egy jóval kevésbé ismert technológia, de szerencsére már ezek a termékek is bárki számára elérhetőek.

A megfelelő fogkefe kiválasztásakor sokan teszik fel a kérdést: mivel jobb egy ultrahangos fogkefe mint egy hagyományos forgófejes modell? Jobb-e egyáltalán?

Tisztázzuk akkor egyszer és mindenkorra a két alapvető technológia közötti különbséget.

Szónikus elektromos fogkefék

A szónikus fogkefe azt jelenti, hogy a kefefej vibrálása vagy forgása elég gyors ahhoz, hogy jellegzetes zümmögő hangot halljunk működés közben. Az emberi fül a 20-20000 Hz-es tartományban érzékel, ezek a kefék jellemzően a 12000-24000 Hz-es frekvencián dolgoznak. (szónikus: hallható)

A szónikus fogkefék csupán a kefefej seprő vagy forgó mozgatásával tisztítják a fogakat. Jellemző módon a mozgások amplitúdója (kilengése) meglehetősen nagy, azaz a „súroló” mozgások meglehetősen erősek.

A sebesen mozgó fogkefeszálak lényegében egyszerűen félresöprik fogakon és az ínyvonalon összegyűlt ételmaradékokat. Nagyjából ugyanazt a mozgást végzik el, amit a kézi fogkefével is végzünk, csak sokkal gyorsabban.

A szónikus fogkeféket nem szabad összekeverni az ultraszónikus vagyis ultrahangos fogkefékkel, amelyek jóval magasabb frekvencián üzemelnek, és a kefeszálakkal szemben elsősorban magát az ultrahangot használják a lepedék és a baktériumok eltávolítására.

Ultrahangos fogkefék

Az ultraszonikus vagy ultrahangos fogkefék, szemben a szónikusokkal, nem csupán a fog mechanikus tisztítására szolgálnak.

Általában véve ultrahangos fogkefének azokat nevezhetjük, amelyek a 20.000-2.400.000 Hz-es tartományban dolgoznak, jóval nagyobb frekvencián, mint a hagyományos szónikus készülékek.

Érdekességképp, az fogorvosok által használt, a fogkő mechanikus eltávolítására használt készülékek tisztítófejei „csupán” másodpercenkénti 24.000-42.000 rezgéssel, de nagy amplitúdóval ostromolják a fog felületén lévő fogkövet.

Az Egyesült Államokban működő FDA (Gyógyszer- és Élelmezésügyi Hivatal) a valódi gyógyászati ultrahangtartományt a minimum másodpercenkénti 1,6 milliós másodpercenkénti frekvenciasávra határozta meg.

Pontosan mi az 1,6 MHz-es frekvencia hatása a baktériumokra?

Az ilyen tartományban kibocsátott, de kis amplitúdójú hanghullámok közvetlen a szájban, a fogak, nyelv, íny felületén egymással összetapadó, és így a nyál savsemlegesítő hatásától mentesülő baktériumláncokat, azaz a fogkő, a szuvasodás, a különféle ínygyulladások közvetlen forrásait robbantják fel. Ráadásul ezt a hatást akár az íny alatt több milliméteres mélységben, így a fognyak alatt, a gyökér és az implantátumok felületén is kifejtik. A meg nem semmisült baktériumok egymástól elválasztva legalább 12 óráig nem képesek a fog felületén összetapadni, így a nyál a következő fogmosásig könnyedén kordában tartja tevékenységüket.

Hogy segíthetünk az ultrahangnak?

Az ultrahang (mint minden hanghullám) jóval jobban terjed folyadékban mint levegőben, ezért ajánlott fogmosáskor sok folyadékot, illetve kevésbé habosodó fogkrémmel használni. Az ultrahang a folyadék segítségével a legkisebb fogközökbe, fogkorona illesztési résbe, illetve a fogszabályozó készülékek mechanikailag alig elérhető részeihez is behatol és kifejti fertőtlenítő hatását.

Hol keletkezik az ultrahang?

A Megasonex ultrahangos fogkefe a kefefejet tartó vékony szár végében található 17 milliméteres piezokristály számítógép-vezérelte rezgetésével hozza létre az ultrahangot. Ez a kristály hosszú évekig megőrzi hatékonyságát, csak a kefefejet kell cserélni, 2-3 havonta. Egy-egy ilyen fej nem kerül többe, mint egy kézi fogkefe. Egy készüléket természetesen többen is használhatnak a cserélhető kefefejeknek köszönhetően.

Súrolás kontra tisztítás

Ezekkel a kefékkel, ellentétben a „motoros”, szónikus fogkefékkel, fölösleges súrolni a fogakat, elég finom ecsetelő mozdulatokkal eltávolítani a baktériumok és a fellazított lepedék maradványait. Ez különösen fontos azoknak, akiknek érzékeny a fogzománcuk (pl. fogfehérítés után), hajlamosak a fogínyvérzésre, koronát, implantátumot viselnek vagy csak nem akarják a tisztítást a súrolással azonosítani.

Ugyanakkor a Megasonex fogkefe 0, 9000 vagy 18000 Hz-s szónikus plusz rezgésre kapcsolható a folyamatos ultrahangos hullámkibocsátás mellé, a felhasználó igényei szerint.

Megasonex ultrahangos fogkefe

Mennyire hatékony?

Lényegében a bekapcsolt ultrahangos fogkefe már azzal is tisztít, ha egyszerűen hozzáér a fogakhoz. Az ultrahang „mellékhatására” hetek, hónapokon alatt a már meglévő fogkövek is leválhatnak – ahogy ezt szinte valamennyi vásárlónk megerősítette –, persze ez nem olyan ütemben történik, mintha a fogorvos távolítaná el őket. Az új fogkövek felépülése a baktériumláncok folyamatos „feloszlatása” miatt azonban lehetetlenné válik.

A fogak nemcsak hogy tiszták maradnak, de egyre jobb állapotba is kerülhetnek. Ez korábban elképzelhetetlen volt.

 

További információk:

www.megasonexhungary.hu

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára