Színre színt

Minden nővel megtörtént már. Eltölt az ember egy órát az üzletben, egymás után húzkodja le a rúzsok kupakját, megnézi az összes színt, árnyalatot és textúrát, majd tétován kiválaszt egyet. Aztán otthon rájön: valahogy nem jött össze olyan jól ez a választás, pedig az üzletben még gyönyörű volt.

Miért van az, hogy néha a rúzs nem néz ki olyan jól a szánkon, mint a tokjában? Általában nem a boltban látott színnel van a baj, különben biztos nem vetted volna meg. Viszont van egy háttérben megbúvó, első ránézésre nem látható szín a rúzsban, ami kihozza a valódi színét, miután felkented, és ugyanezt teszi a bőröd és a sminked többi részének az árnyalataival is. Ezért van az, hogy az egyik borvörös rúzs dinamikussá teszi az arcot, a másik, ránézésre ugyanolyan színű pedig sápadttá.

Hogy lehet megállapítani akkor, hogy mi ez a háttérszín?

Mielőtt három különböző részre osztod az alsó és felső ajkad, hogy elég színt tesztelhess, itt egy jobb megoldás: Húzz egy csíkot az adott színű tesztrúzzsal egy darab fehér papíron, és nézd meg, mit látsz még a „hivatalos” árnyalaton kívül természetes, vagy erős fehér fénynél. Elméleti gyakorlatnak vegyük például a kedvenc barnás árnyalatú rúzsodat. Az alapvető háttérárnyalatok a következők lehetnek:

Piros/pink:

Melegebbé teszi az adott színt, de keménységet és mélységet is ad neki. Óvatosan az ilyen rúzzsal, mert a bőröd pirosas árnyalatát is kiemeli.

Sárga/narancs:

A színt melegebbé, puhábbá teszi. Remekül megy meleg tónusú bőrhöz, de ha nagyon sápadt vagy, a bőröd zöldes/kékes árnyalatát fogja erősíteni. Biztos, ami biztos, inkább a sárgás tónus felé húzzon a szíved, a narancs ugyanis inkább szürkének, élettelennek láttatja az arcot.

Zöld/kék:

Így kell a rúzst igazán drámaivá, mély színűvé varázsolni. Csak nagyon különleges alkalmakkor, gazdag sminkkel érdemes ilyen rúzst feltenni, mert a hétköznapi közegben úgy fest tőle az ember, mintha állandóan a neon alatt állna.

Ezüst/szürke:

Csillámos, puha, mély árnyalatot ad. Könnyen látható a manapság gyakori csillogó rúzsokban. Szép fényt ad a rúzsnak, de vigyázni kell vele, hogy a háttérárnyalatnál ne a kékesszürke legyen túlsúlyban, az kiemeli a szem alatti karikákat.

Zöld:

A trendi színekben előszeretettel fordul elő, és általában sárga tónussal párosul. Vidám, laza színt ad, ugyanakkor a tükörbe nézve az lesz az érzésed, hogy kéne még egy kis szín az arcodra. Ezért olyan erőteljes a pirosító a hiper-trendi sminknél: zöldes-sárgás háttértónusú rúzst használnak.

 

Rúzs aranyszabály:

Akármilyen szín is az, amit nem szeretsz az arcodon (vörös orca, szürke karikák, zöldes tónusú fáradt bőr stb.) próbáld nem másolni azt a rúzsodban, illetve a háttértónusban. Ez olyan, mint leégett bőrre piros ruhát húzni. Csak ront a helyzeten.

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára