Te jó ég, mindjárt Karácsony! – Ötletek a boszorkánykonyhánkból

Gyakran előfordult már velem is, hogy az utolsó pillanatban kaptam a fejemhez. Ráadásul megveszek néha olyan dolgokat is, ami végül sosem talál gazdára, pedig van sokkal jobb megoldás! Keresek egy hobbyboltot, ahol minden olyan dolgot fellelhetek, amiből kedves, személyes ajándékot készíthetek. Itt van például az üvegfestés, de a levegőn kötő (nem kell kiégetni) agyag is remek alapanyag!

Vegyünk akár egy borosüveget, ami épp a visszaváltásra váró halomból kandikál ki, de még jobb valamilyen különleges alakú üveg. Áztasd le róla a címkét egy kevés mosogatószerrel, így zsírmentessé is válik. Ha teljesen megszáradt, alapozd le az általad kiválasztott színnel az üveget. Ha most próbálkozol először, javaslom az áttetsző festéket, azzal könnyebb dolgozni. Kb. 1 napig szárad, aztán jöhet a legizgalmasabb lépés: a kontúrozás! Ehhez kis tubusos kontúrfestékre lesz szükséged, aminek a csőrét ráhelyezed az üvegre, majd lassan, egyforma erősséggel nyomva húzod a kívánt minta szerint – mintha tollal rajzolnál. Ez 4-5 órát szárad, ezután még egyszer fesd át az üveget az alapszínnel. Ekkor már a kontúrra is ráfesthetsz, legalább szép fényes lesz a minta. Ha világosabb alapszínt választhatsz, festhetsz a mintán belül is különböző, sötétebb színekkel. Ugyanígy készíthetsz képkeretet, vázát, mécsestartót is.

A levegőn kötő agyagból vagy gyurmából rengeteg dolgot lehet készíteni, például órát is. A hobbyboltokban lehet kapni óraszerkezetet, amit egyszerűen beilleszthetsz a remekművedbe. Nyújtsd ki az agyagot kb. fél centi vastagra, és vágd körbe késsel a kívánt formára. Fúrj lukat az óraszerkentyű számára, és gondoskodj a felhelyezésről is: készíts lukat fentre a közepébe, vagy erősen nyomj bele képakasztó fülecskét. Ha megszáradt, alapozd le akrilfestékkel, de az egyszerű tempera is megteszi. Erre szalvétatechnikával (legfelső réteget ragasztólakkal) helyezhetsz képet, vagy az üveghez használt kontúrral rajzolhatsz mintát. Fontos, hogy legyen rajta számlap, ha nem csak dísznek szánod.

Ebből az anyagból készíthetsz karácsonyfadíszt vagy szalvétagyűrűt is, vagy bármit, amit csak ki tudsz találni.

Jó szórakozást!

Tóth Györgyi

Tartalommegosztás

Feliratkozás Feliratkozás a címlapon megjelenített tartalmakra csatornájára